Užitkové vozy zdaleka neslouží jen pro firemní účely. Své uplatnění stále častěji nacházejí i v rodinách. Převoz kusového dřeva, stavebního materiálu různého druhu, ale i nářadí a zahradní techniky. Na to vše osobní vůz zkrátka nestačí. Vlastnictví vozu užitkového je tak mnohdy spíše nutností než luxusem. Jaké máte možnosti?

Na trhu dnes najdeme spoustu modelů s tolika modifikacemi, že se v nich laik snadno ztratí. Vy ovšem musíte vybrat ten, jež bude nejvíce splňovat vaše požadavky. A ty si v první řadě musíte stanovit. Před koupí užitkového vozu si proto rozmyslete, jaký bude jeho hlavní účel. Bude váš nový vůz sloužit k přepravě lidí, nebo spíše zboží? A zboží jakého charakteru? Jiné přepravní prostředí vyžaduje citlivá elektronika a jiné potraviny rychle podléhající zkáze.

Zaměřeno na náklad

Důležitá je i hmotnost přepravovaného zboží, frekvence přepravy a vzdálenost, kterou se svým novým užitkovým vozem budete zdolávat. Na volbu vhodného modelu však má vliv i charakter silnic, po nichž se s ním budete pohybovat. Bude u vás převažovat spíše jízda ve městě, nebo většinu času strávíte na dálnicích?

Zaměřeno na přepravu osob

Sháníte-li užitkový vůz primárně určený pro přepravu osob, zaměřte svou pozornost na minibusy a mikrobusy. Pokud je v hledáčku vašeho zájmu vůz vhodný pro přepravu zboží a materiálu různého druhu, zaměřte se na segment dodávky a vozy nákladní.

Uzavřená, nebo otevřená karoserie?

Užitkové vozy se obecně dělí na vozy s uzavřenou a otevřenou karoserií. Zatímco klasický valník je vhodný maximálně pro převoz uhlí nebo kusového dřeva, pro převoz potravin, spotřebičů, elektroniky a dalšího zboží se neobejdete bez uzavřené skříně. Hodně přepravních společností má ve svém vozovém parku tzv. furgony nebo-li vany. Furgon je lehký krytý nákladní vůz s objemem okolo 2000m³. Dále v nabídce prodejců užitkových vozů najdete pickupy, přívěsy, sklápěče, speciální nástavby a klasické nákladní vozy.

Poraďte se s profesionály

Stále si nejste jisti, jaký model si pořídit? Nejlepší je prohlédnout si je všechny osobně. Velkou nabídku užitkových vozů najdete například ve Vans centre v pražských Štěrboholích. Tato společnost se totiž na prodej užitkových vozů přímo specializuje a její vyškolený personál vám je tak ochotně a rád představí.

Categories: Auto - moto