Dodávky nebo užitkové vozy jsou klíčové pro řadu živnostníků, obzvláště u řemeslných prací. Kde ale nejvýhodněji takovou dodávku koupit? Zbrusu nová dodávka přináší řadu výhod, jako je několikaroční záruka a vidina faktu, že auto po několik desítek tisíc kilometrů nebudeme moci opravovat. Dealeři aut se také předhání v možnosti nakombinování výbavy podle klientovy představy.

Cena nové dodávky ale většinu potenciálních klientů od koupi odrazuje. Proto se nabízí řešení koupit ojetý užitkový vůz od soukromníka nebo bazaru. Při upřednostnění tohoto řešení je třeba si vybírat autobazar pečlivě. I u dodávek platí to samé, co u osobních aut – nového miláčka byste měli vybírat s odborníkem po ruce. Přece ale starší auto někdy skutečně nabídne více než nové. Jako důkaz jsou použity následující fakty:

  1. Nová auta jsou relativně drahá. Za 500 tisíc si můžeme koupit buď novou dodávku ve slušné výbavě a se slušným motorem, tj. obyčejné auto s ne zas tak bohatou výbavou a 110 koňmi výkonu. Přitom pokud si vybíráte v bazaru mezi čtyř až šestiletými auty, za 500 tisíc můžete mít „luxusní“ užitkový vůz docela jiných kvalit.
  2. Nové vozy rychle ztrácí na hodnotě. Nově zakoupené dodávky při prvním roku a prvních najetých kilometrech ztrácí až 25 % své hodnoty, v dalších letech je procentní pokles obvykle méně než poloviční. Proto se nabízí řešení koupě už rok starého užitkového vozu s několika tisíci najetými kilometry právě za tři čtvrtiny jeho ceny, navíc se zárukou. Pár let stará ojetá dodávka nemusí při dobré údržbě během pár měsíců ztratit na ceně skoro vůbec.
  3. Tento argument je subjektivní, ale nemálo motoristů se shodne, že do nových dodávek jsou instalovány nesmyslné vymoženosti jako např. falešný zvuk motoru. To u starších typů z bazaru nenaleznete.
  4. Starší dodávky z bazaru jsou kvalitnější. Smutným faktem je, že novější auta jsou vyráběna jako spotřební zboží, které zákazník za pár let vymění za další z nové řady. Pravdou nicméně je, že pokud zvážíte výběr dodávky vyrobené v minulé dekádě, se stovkami tisíc najetých kilometrů může působit jako auto s desítkami.

Ať už se rozhodnete pro novou, nebo ojetou dodávku z autobazaru, neměli byste zapomenout si auto vyzkoušet a nechat prověřit od odborníka, ať nekupujete zajíce v pytli.

Categories: Auto - moto

Napsat komentář