Každý vlastník motorového vozidla jistě dobře zná pojem povinné ručení. Jde ve své podstatě o zákonem danou povinnost. Vlastník jakéhokoliv motorového vozidla je totiž povinen sjednat si zákonné povinné ručení při přihlášení daného dopravního prostředku. Bez tohoto pojištění je nemožné vyjet na jakékoliv komunikace. Tento doklad je policií velice hlídán a za jeho nevlastnění hrozí účastníkovi pokuta až 40.000,- Kč.

Vzhledem k účelům, ke kterým je toto pojištění uzavíráno lze velice snadno vydedukovat, že slouží jako pojistná ochrana při dopravních nehodách. Jeho výše je určována především podle dané pojišťovací společnosti, ale také podle technických parametrů vozidla. Jinou cenu zaplatí majitel staré Škoda Fabia 1,2 a zcela odlišnou sumu bude platit vlastník nového vozidla Volkswagen Passat 1,9TDi. Na výši finální částky za povinné ručení má vliv spousta dalších faktorů, kam patří věk žadatele, místo provozu, stáří automobilu, výkon a další údaje.

Platnost povinného ručení je stanovena na dobu jednoho roku, pro obnovení je nutné provést následující platbu. Jeho účinnost není omezena pouze českou republikou, ale platí i za hranicemi. Jedinou nutnou součástí Vaší zahraniční cesty musí být zelená karta, kterou obdržíte v pojišťovně. Jde v podstatě o mezinárodní doklad. Zákon kromě povinnosti povinného ručení určuje také minimální výši plnění, která je stanovena na hranici 35 mil. korun na zraněnou osobu a 35 mil. korun na poškození majetku.

Všechny pojišťovny každoročně pořádají boj o nové a stávají klienty formou zajímavých bonusů a zvýhodnění. Pro ukázněné řidiče bez nehod je připravena vždy patřičná sleva, která postupem let výrazně roste. Povinné ručení je třeba brát jako nutnost, bez které zkrátka do městského provozu v žádném případě nevyjedete.

Categories: Auto - moto

Napsat komentář