Každý dopravní prostředek potřebuje pro svůj provoz několik důležitých součástí, bez nichž je jednoduše nepoužitelný a v podstatě i nefunkční. Jedním z nich je také autobaterie, která se stará o adekvátní dodávku elektrické energie. Právě díky ní fungují všechny elektronické mechanismy a prvky konkrétního vozidla.

Její výběr však nemusí být tak jednoznačný, jak se může na první pohled zdát. Každý typ, značka a model automobilu, může využívat naprosto rozlišný akumulátor. Jednotlivé produkty se pak od sebe liší na základě několika základních parametrů, s nimiž vás v tomto článku seznámíme.

Vhodná kapacita autobaterie

V první řadě se musíte zaměřit na kapacitu akumulátoru, která se vyznačuje v ampérhodinách a často bývá udávána pod zkratkou Ah. Její hodnotu samozřejmě nemusíte střílet jakkoliv od pasu, každý manuál přikládaný k vozu by tento údaj měl obsahovat, pořídit si ale můžete i baterii, která bude dodávat mnohem větší proud, než máte předepsaný.

Tato veličina je prezentována za jednotku času a pohybuje se kolem 63Ah, pakliže hovoříme o benzínových motorech. Ty dieselové již vyžadují mnohem větší kapacitu, až 70Ah.

Starosti si naopak nemusíte dělat s napětím automobilové baterie, protože většina jich disponuje stejným parametrem, tedy 12V.

Správná hodnota startovacích proudů

Z hlediska obdobných předpokladů je nutno přihlížet i ke startovacím proudům, které nachází své primární upotřebení hlavně při nastartování vozidla. V tomto případě hovoříme o prvopočáteční hranici 500A a výše.

Velikost startovacího proudu do značné míry souvisí i s množstvím elektroniky, která se ve vozidle nachází. Čím více doplňků, prvků a nejrůznějších systémů budete vlastnit, tím by měly být startovací proudy větší.

Údržba autobaterie

Spousta řidičů a majitelů vozidel byla do nedávné doby zvyklá hlídat si především náplň autobaterie, která se nazývá elektrolyt. Kontrolovat optimální hladinu, aby nedošlo k jakémukoliv poškození a vozidlo nepřestalo fungovat.

Doba jde však stále kupředu a vybírat si můžete i z bezúdržbových akumulátorů, jejichž pojmenování je jednoznačné. U těchto výrobků není třeba jakékoliv kontroly, protože to ostatně nedovoluje ani samotná konstrukce baterie, u níž se nenachází žádné otvory pro dolití.

K údržbě musíte přičíst i samotný výrobní materiál autobaterie, jenž do určité míry vypovídá a dlouhověkosti tohoto elektrického zdroje. Levnější materiály se vyznačují životností kolem pěti let, ty modernější již atakují více, jak dvojnásobné období funkčnosti. V tomto ohledu se s přihlédnutím k pořizovacím nákladům jistě nevyplatí šetřit.

Nezapomeňte!

Kromě potřebných a důležitých parametrů neopomínejte ani na další zásadní faktor, kterým je velikost baterie. Občas se totiž může stát, že při honbě za vyššími kapacitami úplně zapomenete, že s jejím nárůstem, dochází také k navyšování rozměrů. Každé vozidlo je vybaveno příslušným a omezeným místem pro uložení autobaterie, proto si ho nejprve změřte a přihlížejte k tomuto údaji.

V poslední řadě si dovolíme ještě jednu praktickou poznámku. V momentě, kdy si pořídíte novou baterii, určitě dbejte i na správné zapojení, abyste při euforii z dobře vydařeného nákupu nezapomněli na správnou polarizaci.

Categories: Auto - moto

Napsat komentář