Prvního prosince vyšla novela zákona o podmínkách na finančním trhu, která liberalizovala poskytování půjček od nebankovních institucí. To potvrzuje statistika z loňského roku, kdy si lidé v Evropě vybavili nebankovní půjčky v objemu až 57,1 miliard eur, což představuje meziroční růst o 1,2 %.

Tento trend neminul ani Česko. Už v roce 2013 dosáhla částka nebankovních půjček na 8,6 miliard tempo nárůstu se pohybuje kolem 2 %. V současnosti se na služby nebankovních společností spoléhá přes milion Čechů, což vzhledem k počtu obyvatel státu vůbec není zanedbatelné číslo.

Vysvětlení je jednoduché. Pří výběru instituce rozhoduje rychlost, jednoduchost procesu a výše úrokové sazby. Tyto kritéria bohužel nehrají do karet velkým bankám, které často bývají mnohem přísnější a netransparentnější než nebankovní poskytovatelé. Nemluvě o vyplňování formulářů, dokladování a čekání na schválení půjčky, které zabírá příliš času, což si v dnešní době nemůže dovolit nikdo, banky disponují příliš složitými smlouvami o spotřebitelském úvěru, které častokrát klienty předem neupozorní na všechny podmínky a sankce. O půjčkách před výplatou se tedy klientovi může jen zdát.

Proto se stále víc a víc klientů obrací na nebankovní instituce, které si vydobyli seriózní pozici na trhu. Jedním z nejrychlejších poskytovatelů jsou SMS půjčky. Poprvé se sice klient musí zaregistrovat, doložit doklad totožnosti a příjmy prostřednictvím bankovního účtu. Vše se ale děje online a žádost je vyřízena prakticky ihned. Klientovi je pak na účet poslána žádaná částka, rychlou půjčku lze tedy získat do tří dnů, čemuž žádná bankovní instituce nemůže konkurovat. Další nepochybnou výhodou je schválení půjčky i když vás v bankách odmítli. Vše kredibilita poté závisí už je na tom, zda dokážete půjčku před výplatou splatit včas. I dobu splatnosti si můžete u SMS půjček upravit. Jakmile jste jednou spolehlivým dlužníkem, o každou další půjčku si můžete zažádat lusknutím prstu – a to SMS zprávou.

Ať už se rozhodnete si půjčit před výplatou u banky, nebo nebankovní společnosti, měli byste se důkladně informovat o všech sankčních poplatcích stanovených ve smlouvě. Ověřte si, zda má společnost zveřejněny na své webové stránce veškeré relevantní informace o ceně, smlouvě, sazebnících i výši sankcí.

Categories: Finance