I naprostý laik si všimne, že není server jako server. To teď není myšleno z technického pohledu (ten laik obvykle nerozezná), ale čistě vzhledově. Některé servery vypadají jako o trochu větší osobní počítač, jiné jako velká ležící deska. Těm se říká rack servery. V tomto článku si je malinko představíme a ukážeme si jejich využití.

Server pro průmyslové využití

S rack servery se obvykle můžeme setkat ve velkých datacentrech, firmách. To je právě dáno tvarem jejich skříně. Ta je dimenzována způsobem, aby se na co nejmenší plochu vešlo co nejvíce výkonu. Proto jsou tyto servery „ležaté“, aby šly umístit do sebe do speciálních regálů a do serverovny se jich vešlo co nejvíce. Těžko si představit, že byste v serverovně na sebe obdobně skládali skříňové servery.

To s sebou nese ale i své nevýhody. Pro běžného uživatele je daleko těžší mít u sebe doma rack server než tower server. Výměna komponent je složitější, nemluvě o umístění v bytě. Proto se pro domácí využití a využití v malých firmách bez serverovny rack servery nehodí (například jako sdílená uložiště dat). Pokud ale máte serverů více a potřebujete je mít uloženy ve specializovaném centru (nejspíše takovém, které je připojeno k páteřní síti), na rack nedáte dopustit.

Kde pořídit rack server?

Všude tam, kde pořídit jakýkoliv jiný server, tj. u prodejců zabývající se prodejem serverů. Na českém trhu je na jejich prodej asi největším specialistou Czech Server, který letos slaví 10 let úspěšné činnosti. Jeho největší doménou jsou repasované servery, kterých se ale nemusíte bát ani ve firmě. Repasi si totiž společnost dělá sama ve své centrále na Praze 6. Každý server je před prodejem důkladně prohlédnut, o čemž svědčí i dlouhodobé vztahy s mnoha firemními odběrateli. I z tohoto důvodu je Czech Server jasnou volbou pro nový i repasovaný rack server. Neváhejte a vyzkoušejte sami. O kvalitě serverů svědčí i záruční lhůta 12 měsíců, která je vyšší, než stanovuje zákon.

V serverovně, datovém centru apod. se bez rack serverů neobejdete.

Categories: Tech

Napsat komentář