Na populární retro vlně se aktuálně veze móda i interiérový design, inspirují se jí hojně výrobci elektroniky. Návrat do „starých časů“ dominuje celé řadě odvětví. Důkazem jsou i dopravní prostředky.

Retro elektroskútry navazují na Babettu i populárního „fichtla“

Elektrické retro skútry jsou stylovými dopravními prostředky, které v Česku navazují na popularitu nejmenších motocyklů s objemem motoru do 50 cm³.

V tehdejším Československu to byla například značka Jawa, která vyráběla mopedy, což byla prakticky kombinace motocyklu a bicyklu. Pamětníci si jistě budou pamatovat legendární řadu vozítek Babetta, případně Stadiony vyráběné firmou Motor České Budějovice v pobočném rakovnickém závodu téhož jména.

Hlavně pro nízkou cenu si nebývalou oblibu získala Jawa Pionýr, přezdívaná též motoristy „pincek“ nebo „fichtl“.

Výhodou těchto malých motocyklů je i to, že je mohou v nejslabší konfiguraci „osedlat“ už mladí motoristé, kteří dovrší 15. rok věku. Týká se jich pak řidičský průkaz na motocykl skupiny AM, přičemž nejslabší stroje mají právě objem motoru do zmíněných 50 cm³ a zároveň konstrukční rychlost omezenou na 45 km/h.

Moderní elektroskútry jsou „čistým“ způsobem dopravy

Elektrické skútry si berou to nejlepší ze svých předchůdců a zároveň přinášejí nový „čistý“ způsob dopravy bez škodlivých emisí nebo zápachu.

e-Moped

Skútry s názvem e-Moped jsou stylová vozítka v kategorii bez řidičského oprávnění. Nabídnou dojezd až 80 km. Jejich výhodou je zejména nenáročný provoz bez hluku a znečištěného ovzduší. Jsou osazeny motorem s výkonem až 250 W a dosahují maximální rychlosti 25 km/h.

Baterie vyžaduje dobití v délce 6 až 8 hodin. Bezpečná jízda je zajištěna díky kvalitním kotoučovým brzdám. Do výbavy tohoto stroje patří i 16palcová kola, precizní tlumiče, digitální tachometr a klíčky na dálkové ovládání s alarmem. Za tmy oceníte i úsporné LED světlomety.

e-Babeta

Nástupkyně klasické Babety, dnes označované jednoduše jako e-Babety, patří mezi nejčastěji poptávané řešení v kategorii elektrických skútrů. Přispívá k tomu jistě i to, že ani na tato vozidla nepotřebujete řidičské oprávnění.

Chlubit se mohou dojezdem až 45 km. Nižší kapacita baterie zároveň zkracuje dobu potřebnou pro nabití vozidla. V průměru dosahuje 4 až 6 hodin. Komfortní a bezpečný pocit z jízdy vám zajistí kvalitní tlumiče i kotoučové brzdy. Elektrická babeta je též vybavena 18palcovými koly a digitálním tachometrem.

e-Fichtl

Řada e-Fichtl doplňuje celou trojici elektrických skútrů ve verzi bez řidičského průkazu. Nabídne celkový dojezd až 80 km. Nabíjet své zařízení budete 6 až 8 hodin.

Obdobně jako jeho „kolegové“ je také elektrický „fichtl“ osazen bohatou výbavou v podobě 16palcových kol, kotoučových brzd nebo digitálního tachometru. Potěší rovněž úsporné LED světlomety a kvalitní tlumiče. Ani v tomto případě výrobce nezapomněl na klíčky na dálkové ovládání s alarmem.