Kdo by chtěl začít s přípravou auta na zimu až s prvním sněhem, začne opravdu pozdě.

Od roku 2011 jsou řidiči povinni použít zimní pneumatiky v období od 1. 11. do 31.3. Tento zákon má však svá specifika. Zimní pneumatiky se používají, jakmile teploty klesnou pod +7°C. Při těchto a nižších teplotách Vám pouze zimní směs a dezén zimní pneumatiky zajistí potřebnou přilnavost k vozovce. Zimní dezén je hrubší a výrobci používají odlišné systémy lamel a bloků, které umožňují perfektní styk pneumatiky s vozovkou. Použitá směs je měkčí, obsahuje siliky (modifikovaný oxid křemičitý), které zvyšují adhezi, a zároveň přispívají k nižšímu opotřebení. Zimní pneumatika si musí poradit především s proměnlivějšími a náročnějšími podmínkami. Na silnici se tvoří námraza, náledí, hromadí se vrstva sněhu. Připomeňme, že minimální doporučovaná hloubka dezénu je 4 mm.

Tím, co je potřeba před nejchladnějším obdobím prověřit, je u vozu především baterie a vůbec elektroinstalace. V zimě má velký odběr elektřiny i ventilátor, vyhřívání oken, zrcátek či sedadel. Akumulátor vydrží asi 4 až 5 let, ale před zimou bystě měli překontrolovat také novější, zda je v dobré kondici. Kde se vyplatí opravdu nešetřit, je dolití chladicí soustavy nemrznoucí směsí, aby odolala i mrazu -25 °C. Chladicí kapalina vydrží maximálně tři roky. Starší při nízkých teplotách zamrzá a může poškodit motor, zejména hlavu a blok, ale pochopitelně také chladič.

Pokud se sami na takovou prohlídku před zimou necítíte, svěřte svůj vůz autorizovanému servisu.

Zkušený řidič koupí i nové gumičky stěračů. Pokud mažou po okně, ani se nezdržujte a rovnou je vyměňte. Připomínáme, že přimrzlé stěrače ke sklu vůbec nezapínáme ani neodtrháváme – může se poškodit motorek nebo gumička.

I když máte zimní pneumatiky, jsou úseky, kam se bez řetězů nedostanete. Typů je na trhu nepřeberně ve všech cenových kategoriích.

Do zimní výbavy určitě patří ještě škrabka na led, smeták na sníh a rozmrazovač zámků (ten si nechte jinde, než v autě, rozmrazovač v kufru auta, kam se nemůžete dostat, Vám moc nepomůže).

Categories: Auto - moto