Pro otevírání a uzavírání průtoků v automatizovaných procesech je zapotřebí použít kvalitní a typově správný ventil. Jejich výběr závisí na několika kritériích. Je třeba si uvědomit, zda poptáváme ventil na vzduch nebo kapalinu, na jakou kapalinu, na jakou teplotu média, na tlak před a za ventilem a samozřejmě na požadovaný průtok média. Pojďme se nyní podívat, jaké možnosti provedení ventilů jsou na trhu k dispozici.

Solenoidové ventily a jejich užití

Elektromagnetické neboli solenoidové ventily slouží pro regulaci průtoku kapaliny či plynu. Široké uplatnění nacházejí například u rozvodů teplé a studené vody, páry, vzduchu, lehkých olejů a podobně. Ventily mohou mít několik podob v závislosti na tom, jaké je jejich využití. Existují dvoucestné i vícecestné varianty. Bez proudu otevřené či zavřené. Většinou jsou vyráběny z mosazi, nerezové oceli nebo hliníku. Mezi často používané na čistou pitnou vodu patří solenoidové ventily v nerezovém provedení.

Funkce a typy ventilů

Dvoučíselné označení ventilů slouží pro zjištění jejich funkce. První číslo udává počet cest, kterými jsou myšleny přívody, výstupy a odfuky. Číslo za lomítkem charakterizuje způsob přepínání mezi polohami. Právě podle těchto poloh se rozlišují tzv. monostabilní a bistabilní ventily. Ventily s pružinovým návratem neboli monostabilní setrvávají v základní poloze, dokud nepřijde signál. Po celou dobu signálu jsou mimo tuto polohu a navrací se zpět po jeho odeznění. Bistabilní ventily se samy do základní polohy nevracejí. K návratu potřebují impulz formou druhého signálu.

Solenoidové ventily nabízí společnost Eckold, která se zabývá prodejem průmyslových zařízení a nástrojů. V jejich nabídce dále naleznete například plynové vzpěry, stroje na lemování plechu či membránová dmychadla.

Categories: Novinky Zprávy

Napsat komentář