Fotografování je krásný koníček. Fotografie jsou nositeli vzpomínek, jež prostřednictvím fotoaparátu vytváříme. Pro nás samotné, ale i pro příští generace.

Zrovna nedávno jsem si prohlížela staré fotoalbum s opravdu starými fotografiemi. Pod nejstarší bylo uveden rok 1910. Byla vybledlá, ale stále čitelná. Takovýchto fotografií na chalupě máme několik alb. Jsem za to ráda. Mohu tak poznat své předky. Jsem si jista, že jednou na tom budou stejně vaši potomci a vezmou za vděk každou fotografií, která po vás zůstane. A budou tak vidět, jak jste vypadali právě vy. Umožněte jim to a foťte, foťte a foťte.

Zrcadlovky pracují za vás

Fotografování není nic složitého, obzvláště se současnými moderními zrcadlovkami, s nimiž obrázek vzniká pouhým cvaktutím spouště. Žádné manuální ostření a nastavování clony a času, současné výkonné digitální zrcadlovky vlastně pracují za vás.

Přečtěte si manuál

Jsou totiž vybaveny několika chytrými automatickými režimy, s nimiž bez potíží vyfotíte portrét, krajinku a mnohé modely si bez problémů troufnou i na noční focení. Ještě před tím, než začnete fušovat do řemesla profesionálním fotografům, ovšem doporučujeme, abyste se se svým novým fotoaparátem dobře seznámili. Vezměte si do ruky manuál, jež byl součástí balení, a celý si jej přečtěte. Ideálně se samotným fotoaparátem v ruce.

Naučte se s fotoaparátem pracovat

Musíte dobře vědět, z čeho se skládá, jak se do aparátu vkládá baterie, paměťová karta, řemen a kabely. To jsou kroky, které brzy budete vykonávat automaticky. A pak přistupte k samotnému přístroji. Seznamte se s jednotlivými ikonami, tlačítky, ovladači a poprvé si fotoaparát (ujistěte se, že máte nabitou baterii) zapněte. V tento okamžik prakticky můžete začít fotografovat.

Režim automatický, nebo manuální?

Je jen na vás, zdali tak budete činit v čistě automatickém, poloautomatickém či manuálním režimu. Postupem času doporučujeme vyzkoušet všechny a uvidíte, jaký vám bude nejvíce vyhovovat. Pro začátek doporučujeme režim plně automatický. Zvolte takový, který bude maximálně vyhovovat fotografickému stylu, respektive objektu, jež hodláte zvěčnit.

Zkoušejte to do té doby, než se obrázek povede

Speciální režim je vhodný na focení krajinek, portrétů, makro fotografií či na noční focení. Výhodou digitálních fotoaparátů je, že nepovedené snímky můžete hned smazat. Obavy z nepovedených snímků proto nejsou na místě. Když se vám fotografie nepovede, nic se nestane. Zkoušejte to tedy tak dlouho, než se vám obrázek povede.

Jak udělat 360° fotku?

Pořiďte si nějakou fotografickou příručku, nebo studujte na internetu. Do vyhledávače zadejte pojmy jako například jak fotit se zrcadlovkoujak fotit krajinunebo jak se fotit.Ano, zrcadlovkou můžete nafotit i parádní selfíčka, jež bezesporu budou ozdobou vašeho instagramu. Velmi působivé jsou i panoramatické fotky 360°, které už ovšem vyžadují trošku cviku. V tomto případě už doporučujeme fotografický kurs. Nebo kvalitní online kurs.

Napsat komentář