Bývá zvykem, že veřejnost může při významných výročích českého státu vidět Svatováclavskou korunu, jeden ze symbolů české státnosti. Vzhledem k tomu, že jde pouze o výjimečné situace, vždy se u ní tvoří obrovské fronty, což většině lidí samozřejmě vadí. Nyní ale máte možnost klenot vidět bez čekání. Stačí zajít do Obecního domu v Praze.

Věrná kopie vzácného středověkého klenotu

Obecní dům, který provozuje Pražská mincovna, se nachází v těsné blízkosti Prašné brány v centru hlavního města. Je zde vystavena replika Svatováclavské koruny. Rozhodně však nemusíte být zklamaní, že nejde o originál. Tato replika je totiž bravurně provedená, a to zkušeným zlatníkem. Pražská mincovna ji nechala zhotovit, protože koruna kromě české státnosti představuje rovněž i symbol mincovnictví v našich zemích. Ne náhodou je její stylizace nedílnou součástí každé korunové mince ČNB.

Originální Svatováclavská koruna má nedozírnou hodnotu. Jedná se o středověký klenot z doby Karla IV., který ji nechal vyrobit k příležitosti svého nástupu na český trůn. Bohatě ozdobená koruna je však natolik vzácná, že se do její blízkosti dostanete skutečně jen ve vzácných chvílích.

Bohaté zdobení ohromí každého

Působivá replika je zato v galerii Obecního domu k dispozici široké veřejnosti, a to vždy od pondělí do soboty. I kopie drahých kamenů, původně ze safírů, drahokamů či rubínů, jsou naprosto věrné, takže si uděláte jasnou představu o tom, proč je Svatováclavská koruna tak ceněným českým, potažmo celosvětově uznávaným klenotem.

Prohlídky Svatováclavské koruny v Obecním domě v Praze jsou zcela zdarma, bez problémů se tak na ni může přijít podívat celá rodina, aniž by šlo o nákladnou záležitost. Návštěvu lze spojit třeba s výletem po pražských památkách, pokud nejste místní.

Categories: Travel Zprávy