Každý herní počítač dospěje časem k tomu, že přestane stačit tempu moderních her. Jak poznáte, že je čas na upgrade a kdy je načase poslat PC definitivně „do výslužby“?

Jak poznat, že PC potřebuje upgrade

Začíná se počítač zpomalovat či dokonce zasekávat? Jde o první charakteristický signál, který by vás měl upozornit, že RAM a procesor už nestíhají konat svou práci.

Ve správci úloh si exaktně ověříte, kolik procent RAM a procesoru je aktuálně využito. Použijte klasickou klávesovou zkratku CTRL+ALT+DEL. Pokud se vám ukazuje stoprocentní vytížení procesoru, je nasnadě, že se upgradu nevyhnete. U RAM můžete začít o jejím rozšíření už při vytížení cca 90 %.

Dalším poměrně signifikantním znakem je také nadměrná hlučnost počítače. Při vyšší zátěži totiž dochází k tomu, že PC musí veškeré komponenty účinněji chladit, aby zabránil jejich přehřátí. To generuje právě onen nadměrný hluk.

Pokud se vám podaří spustit hru, nemusí být její chod zcela plynulý. I to by vás mělo varovat, že je potřeba stávající počítač na hry poněkud „osvěžit“. Co bude nutné vyměnit?

Na výkon počítače má vliv kromě procesoru a RAM také grafická karta, případně i základová deska. Všechny tyto komponenty lze vyměnit. V případě, že navíc máte v počítači ještě starší SATA disk, zvažte také jeho výměnu za novější SSD. To současně pomůže váš počítač i ztišit.

Pakliže se navíc budete o svůj počítač zodpovědně starat, tedy zejména ho pravidelně čistit, můžete od něj čekat řadu let věrné „služby“. Na stolech některých uživatelů se tak nacházejí stroje, které za sebou mají dokonce 10 let fungování.

V případě, že svůj starý PC na hry však upgradovat nechcete, například z důvodu nerentability, případně to není již ani technicky možné, čeká vás nákup nového počítače.

Co je repasovaný počítač

Obecnou vlastností herních počítačů je to, že jsou poměrně drahé. Výkonný hardware je finančně náročný, což se propíše právě i do pořizovací ceny takového zařízení. Ovšem ne vždy, také herní PC lze pořídit levněji.

Stačí se spolehnout na nákup tzv. repasu, tedy repasované techniky. Repasovaný herní počítač je prakticky použité zařízení. Použité však v tomto případě jednoznačně automaticky neznamená kvalitativně horší. K repasování se používají značková PC vyšších modelových řad od renomovaných světových značek.

Jde o zařízení pocházející nejčastěji z předváděcích akcí či ukončených leasingů. Za sebou mají tedy relativně krátkou dobu provozu a delší část z předpokládané životnosti je ještě před nimi.

Zcela zásadní výhoda repasované výpočetní techniky tkví především ve velmi nízké pořizovací ceně. Ve srovnání s novými modely je nižší řádově až o desítky procent. To z nich zároveň dělá i perspektivní objekty budoucího upgradu, na který vám jednoduše zbydou prostředky.

Před dalším prodejem koncovému klientovi se použitá PC zároveň kontrolují a procházejí servisem. Riziko závady je tak velmi malé. A pokud by se měla objevit později, je spotřebitel chráněn záruční lhůtou v délce 12 měsíců.

Categories: Novinky Tech Zprávy