Udržovat se v dobré kondici je důležité nejen pro tělo a zdraví, ale i pro celkovou duševní pohodu. Co ale dělat v případě, že se nemůžete dostat do fitness centra, popřípadě nejste jeho velkými fanoušky a byli byste radši, kdybyste ho navštěvovat nemuseli? Nabízí se zábavná alternativa – cvičení z domova.

Může se zdát, že cvičit doma není ani zdaleka tak efektivní jako cvičení ve fitness centru, kde máte k dispozici velké množství různého náčiní. Toto zdání ale nemusí být úplně opodstatněné.

Doma nemusíte pociťovat žádný stud, není třeba dbát na otevírací dobu posilovny a není nutné někam dojíždět. V neposlední řadě budete mít jistotu, že nástroj, který hodláte použít, nebude obsazený. Jaké z mnoha cvičebních pomůcek si tedy můžete domů pořídit?

Běžecký pás

Jít si zaběhat ven je na první pohled jednodušší varianta, než si pořídit běžecký pás. Nicméně se musí vzít v potaz několik faktorů – kolikrát vás od běhu může odradit nepříznivé počasí, ať už se jedná o déšť nebo zimu.

S běžeckým pásem vás žádný takový problém nečeká – stačí ho zapnout a začít běhat. Existuje velká spousta běžeckých pásů s různými funkcemi, jako je například uběhnutá vzdálenost, čas, tepová frekvence a další, díky kterým bude sledování vašeho fitness posunu mnohem snadnější.

Nakládací činky

Pokud dáváte přednost posilování se závažím, určitě se vyplatí pořídit si činky. Existují různé typy, ať už to jsou činky v sadě nebo činky nakládací. U činek v sadě se někdy může stát, že čtyři kilogramy nejsou dost, zatímco pět už je trochu moc.

S nakládacími činkami si váhu můžete naložit přesně podle vlastní preference a postupně ji zvyšovat podle toho, jak se budou vaše výkony zlepšovat. Navíc se vyrábějí v mnohem větším váhovém rozpětí, takže z hlediska dlouhodobé praktičnosti lze tedy doporučit právě nakládací variantu.

Posilovací lavice

U posilování ještě zůstaneme. Pokud si pořídíte činky, není od věci zainvestovat i do posilovací lavice. S její pomocí můžete známé cviky trochu pozměnit, zejména zvýšit jejich obtížnost, neboť posilovací lavice vzhledem ke své konstrukci umožňuje větší rozsah pohybu cviku.

Lavice jsou také ve většině případů polohovací, takže se při cvičení můžete dostat do polohy v sedě v lehkém záklonu nebo naopak cvičit s hlavou níž než zbytek těla. Při této konkrétní pozici se dá posilovat střed těla, což znamená, že lavici využijete i bez jakéhokoliv dalšího náčiní.

Balanční desky a podložky

Těm, kteří by chtěli posílit celé tělo a zapracovat hlavně na rovnováze, by neměla chybět balanční deska. Jsou dostupné v mnoha provedeních, jsou praktické a skladné, a přitom vašemu tělu udělají velkou službu.

Dá se na nich provádět spoustu klasických cviků, jako jsou dřepy nebo kliky, ale k posilování těla dochází už i jen při pouhém držení rovnováhy. Dalším přínosem je jejich rehabilitační funkce, kdy napomáhají například od bolesti zad nebo ulevují od stresu.

Ať už se rozhodnete pro jakýkoliv způsob pohybu, nešlápnete vedle. Uvidíte, že si domácí cvičení oblíbíte a na posilovnu si ani nevzpomenete.