I když si mnoho lidí myslí, že Češi problémy s nadváhou nemají a mezi problematické státy patří spíš USA, není to úplně tak pravda. V roce 2011 bylo u nás 55 % lidí s nadváhou nebo obezitou, tedy více než polovina lidí nemá svoji ideální váhu.

Co zapříčiňuje obezitu?

Přestože nemusí vypadat obezita jako reálný problém, má rozhodně negativní vliv na činnosti lidského organismu.

Mezi nejčastější problémy, které zapříčiňuje obezita, patří:

  • kardiovaskulární onemocnění
  • cukrovka
  • zvýšená hladina cholesterolu

Problémy s přibíráním čekají každého z nás, po 30. roce života člověk už totiž jen přibírá. Samozřejmě, že lze tento proces zastavit díky správným zásadám a zdravému životnímu stylu.

Rady, jak se vyhnout obezitě

Zde pro vás máme několik rad, které vám pomůžou s prevencí obezity:

  • Místo tučných jídel jezte ovoce a zeleninu – nasycené mastné kyseliny (jsou právě v tučných jídlech) se podílejí na zvyšování hladiny cholesterolu, zatímco zelenina a a ovoce obsahuje množství vitamínů, antioxidantů a zlepšuje činnost trávicího ústrojí.
  • Pijte čistou vodu – pití slazených nápojů rozhodně při hubnutí nepomáhá, naopak slazené nápoje jsou jednou z nejčastějších příčin toho, že člověk přibírá tuky
  • Snížení příjmů energie – denní příjem energie rozhoduje o tom, zda bude hubnout či přibírat. Obecně řečeno znamená nižší příjem než výdej energie to, že budete hubnout.
  • Správné stravovací návyky – za ukládání tuků na nevhodných partiích může také to, že se stravujete nepravidelně a tělu dodáváte energii nevyrovnaně. Začněte pravidelně zdravě snídat a snažte se jíst stejná jídla každý den ve stejný čas (+- 1 hodina).

Tyto metody na to, jak zhubnout jsou však značně obecné a ne u každého platí a fungují stejně. Záleží jednak na tom, jaká je příčina toho, že je člověk obézní a také na tom, jak moc obézní už jste.