A dnes, milé dámy, trošku reality k tomu všemu kožešinovému oblečení. Máte krásný kožich, ale víte také, jak se o něj starat, aby vám dlouho vydržel krásný? Přece jen to nebyla zrovna levná záležitost, a i když si třeba kožichy kupujete běžně každý rok, stejně si zaslouží dostatečnou péči.

Zásadou číslo jedna je, že kožešiny se nesmí namočit! Takže zapomeňte na praní v pračce, což ostatně nemůžete udělat ani s koženými oděvy, a dokonce ani s kabáty. Protože je kožešina složená ze zvířecí srsti a kůže, pravděpodobně se ušpiní jen srst (kůže je totiž vespod). Srst sama o sobě by se prát dala, ve vodě se saponátem by dokonce byla dokonale vyčištěná, jenže kůži namočit nemůžeme. Co tedy dělat?

  1.  ZBAVIT SE MECHANICKÝCH NEČISTOT

Pravděpodobně nebudete mít v kožichu drobky od sušenek, jako by měly vaše děti, ale přesto se tam nějaké nečistoty dostat můžou (prach, písek). Kožešinu tedy nejprve důkladně vyklepeme.

  1. ZBAVIT SE DROBNÝCH NEČISTOT POMOCÍ TĚKAVÝCH ODMAŠŤOVADEL

I když se vám to zdá neuvěřitelné, těkavá odmašťovadla, jako třeba technický benzín nebo aceton, nemohou kožešinám uškodit, a už vůbec ne tolik jako voda. Kožešinu můžeme vytřít pomocí pilin, hrubé mouky nebo krupice, které necháme nasáknout odmašťovadlem, a to celé necháme chvíli působit. Tekuté odmašťovadlo se tak dostane i ke kořínkům chloupků, zatímco kdybyste vytíraly kožešinu hadříkem, dostanete se maximálně na konečky chloupků. Poté kožešinu důkladně vyklepeme a uvidíte, jak se bude leknout.

  1. POVĚSIT KOŽEŠINU NA ČERSTVÉM VZDUCHU

Po této proceduře vyvěste kožešinu na čerstvém vzduchu (samozřejmě srstí ven), abyste se zbavily nežádoucích pachů – zejména z těkavých odmašťovadel. Koneckonců vyvěsit kožešinu ven můžete vždy, když se vám zdá, že potřebuje vyvětrat, jen na ni nesmí pršet.

Když potom budete vracet kožichy zpět domů, dejte je na ramínko na skříň, nebo i do skříně, ale pozor: každý kožich musí mít dost místa, nesmí se o sebe otírat, jinak vám bude vznikat statická elektřina a kožichy se poškodí. Nejlepší je mezi jednotlivé kožichy a další kožešinové oblečení vložit nějakou pohyblivou stěnu (z papíru apod.). 

Do skříně s kožešinovými oděvy vždy dejte levanduli (sušenou snítku, nebo sáček), stejnou služby vám udělají i sušené slupky od citronu. Je to z důvodu, aby vám kožichy nenapadli šatní moli. To už byste se s nimi museli rozloučit definitivně.

A ještě jedna rada pro kožešiny, které mají nějaký nepříjemný zápach (může to být i od kouře z cigaret) – dejte je na několik dní do pytle a posypte mletou kávou, ta totiž nepříjemný zápach neutralizuje. Další rady najdete zde.

Speciální péči nevyžaduje jen kožešinové oblečení, ale i další materiály jako samet nebo kůže

A teď ještě pár rad ke kůži, která se s kožešinou velmi dobře kombinuje, tak ať to máte vše v jednom 😉

Kůži také nemůžeme prát, a to ani v ruce. Mokrá kůže ztvrdne a již byste ji nemohly používat. Pokud se vám tedy venku namočí kožené boty, ihned je doma natřete tukem (nejlépe olejem), aby vám při vysychání neztvrdly. Stejně tak je možné ošetřovat každé kožené boty i za sucha. Proti vodě je může naimpregnovat některým z volně prodejných prostředků. A pokud se vám do kůže dostaly nějaké pachy, není lepší rady, než ji zase vyvěsit ven na čerstvý vzduch, na nějaké místo, kde neprší.

Nakonec ještě několik tipů, jak pečovat o samet. To je také luxusní materiál, který se dobře snoubí s kožešinami. Co je samet a z čeho se vyrábí, se dočtete v tomto článku. Tady záleží hodně na tom, z jakého materiálu je samet vyroben. Samet z bavlny nebo umělého vlákna můžete vybrat v pračce na jemný program, nebo v ruce. Hedvábný samet, a taky všechny společenské šaty, saka a obleky patří vždy jen a jen do čistírny! Dále samet samozřejmě nežehlíme na žehlicím prkně, jedině ve svislé poloze obrácený naruby párou z napařovací žehličky. 

Vaši pozornost si jistě zaslouží i spodní prádlo, které nosíte. Pořiďte si svůdné prádlo na Miorio a pečujte o něj tak, aby i po měsících vypadalo jako nové. 

Doufám, že i dnes jsem vám pomohla, abyste byly stále krásné a žádoucí! 

Jak jste zvyklé pečovat o kožešiny? Máte nějaký tip, jak je uchovat lesklé a i po letech jako nové?