Pokud máte rádi vysokohorskou turistiku a jste v ní zběhlí, zkuste si troufnout na feráty, alespoň na ty lehčí. Co si přesně představit pod tímto pojmem? Pojďme si feráty více přiblížit.

Co je to feráta?

Feráta představuje zajištěnou cestou, kterou najdete v náročném horském terénu. Na těchto místech jsou jistící fixní lana a další pomůcky. Úkolem ferát je zvyšovat bezpečnost osob, které se nachází v horách, ale zároveň tak umožňuje turistům podívat se i tam, kam by se bez ferát mohl podívat jen zkušený horolezec.

Vybavení ferát

A s jakým vybavením se setkáte na ferátách? Najdete tu jistící lana, která jsou v pravidelných intervalech ukotvené ke skále. Na tyto lana se zajišťují karabiny, které jsou vybavením vysokohorského turisty směřujícího na tento typ cest. Lano slouží u lehčích ferát na přidržování v případě uklouznutí.
Dalšími pomůckami, které tvoří ferátů, jsou různé žebříky, řetězy, lávky, čepy či stoupačky. Jsou umístěny tam, kde není přirozený výstup tak, aby se ho mohl turista chytit. Snadněji se těmito pomůckami zdolávají také obtížné úseky.

Značení obtížnosti ferát.

Náročnost ferát je různá. Poznáte ji podle označení. V jednotlivých zemích se setkáte s odlišným značením. V Rakousku obtížnost označují písmena abecedy, přičemž A jsou nejjednodušší feráty, které představují zajištěné, jednoznačně vedené turistické cesty. Pod písmenem E se pak skrývají nejtěžší feráty, které jsou místy vedené v kolmém sklaním terénů s minimálním množstvím přirozených stupů. Jištění je většinou realizováno ocelovými lany. Někde je dokonce nutné horolezecká technika a síla v pažích.
V Itálii se setkáme se zastaralým označením – modrá, červená a černá feráta. Nov+ se označuje písmeny – F (snadné), MD (středně obtížné), D (obtížné), MOD (velmi obtížné) a ED (extrémně obtížné).

Categories: Zdraví a sport