Přemýšlíte, do jakého sportu byste se mohli pustit? Co takhle bouldering? Zláká vás? Pojďme si ho přiblížit.

O boulderingu

Bouldering představuje druh lezení, které se provozuje bez lana, a to na malých skalních blocích nebo na lezeckých stěnách. K boulderingu nepotřebujete partnera, který vás bude jistit. Na tento sport není třeba ani žádné speciální vybavení. Nutné jsou jen kvalitní boty. Nemusíte se bát, pokud s tímto sportem nemáte zkušenosti. Jde o bezpečnou formu lezení.

Boulderové stěny

Před lezením v přírodě je vhodný nácvik na boulderových stěnách. Po České republice je jich mnoho a jsou různé náročnosti. Některé jsou téměř kolmé, a tak jsou vhodné pro naprosté nováčky i malé děti. Nepotřebujete žádné zkušenosti, abyste mohli jít na boulderovou stěnu. I u těch náročnějších se pohybujete bez jištění a v malých výškách. A když spadnete? Po celé ploše boulderové stěny jsou matrace.

Základní techniky lezení

Chcete-li se boulderingu věnovat, je nutné osvojit si základní techniky lezení. Hlavním pravidlem je dodržování tří pevných bodů. Znamená to, že se vždy na stěně držíme všemi končetinami kromě jedné, která je připravená k posunu. Hlavní práce spočívá v nohou. Nutné je také neustále kontrolovat rovnováhu a udržovat těžiště nad chodidly. Chyty se drží dle směru zatížení. Dostanete-li se do převisu, musíte držet těžiště co nejblíže skály či stěny.

Základními technikami lezení jsou:

– lezení rozporem: Principem tohoto lezení je protitlak, který se používá v koutech a zářezech. Je třeba si dát pozor na maximální rozkročení, z něhož není možný další postup.
– komínové lezení: Používá se třecích sil rukou, nohou i ostatních částí těla na stěnách komínu. Z komína se nedá vypadnout.

– spárové lezení: Principem je zaklínění rukou a nohou do skalních puklin. Ty mohou mít různou šířku umožňující zaklínit prst, ruku či celé rameno.

Z dalších technik si ještě jmenujme nebeskou patu (odlehčení těla za zaklesnutou patu), protlačení na chytu a dynamickou změnu chytu (přeskok do vzdálenějšího chytu).

Categories: Zdraví a sport