Nepříjemná situace, dopravní nehoda, pomoc. Všechna tato slova neslyšíme moc rádi. Musíme se však naučit s nimi žít. Člověk se může dostat do kolice velice snadno. V některých případech může být otázkou života a smrti, jak tyto kolizní situace umíte řešit. Jak postupovat při dopravní nehodě?

Před záchranou zajistěte místo

Při záchraně člověka je rozhodující čas. Nepanikařte, zachovejte klid, zbavte se strachu a orientujte se v místě a čase. Před zásahem se postarejte i o vaše zdraví. Může se totiž stát, že některý řidič pojede rychleji a narazí do vás. Proto musíte místo nehody zajistit. Zastavte automobil v přehledné úseku, vypněte motor, rozsviťte výstražná světla a zabezpečte místo v dostatečné vzdálenosti od vozidla výstražným trojúhelníkem. Kolemjedoucí vozidla se snažte zastavit a zavolejte na linku tísňového volání.

Linka tísňového volání

Mobilní telefon je už pro většinu lidí samozřejmostí, proto by přivolání první pomoci nemělo být obtížné. Můžete volat tato čísla: 112 – univerzální, 155 – záchranka, 150 – hasiči, 158 – policie. Všechna čísla jsou propojená, takže když se spletete, tak budete přesměrováni na kompetentního pracovníka daného úseku. Zdravotnická záchranná služba vás v případě nejistoty bude informovat o krocích, které musíte učinit. Ihned po spojení na tísňové lince je však potřeba identifikovat vás i místo nehody.

Co musíte do telefonátu uvést?

Do telefonátu musíte uvést vaší identifikaci: jméno, telefon, zdravotní kvalifikace a další osobní údaje. Dále musíte popsat místo, kde se daná nehoda stala, jaký je stav nehody a kolik je zraněných osob. Je-li to ve vaší moci, tak popište též stav osob, přibližný věk osob, nutnost vyproštění atd.

Pokračování první pomoci

Když si nejste jisti, jak máte postupovat při první pomoci, tak nahlédněte do karty první pomoci. Karta první pomoci je povinnou součástí autolékárničky. O postupu vás také bude instruovat odborná pomoc na tísňové lince.

Categories: Auto - moto