Připadáte si unavení, oslabení a jakoby bez energie? Možná na vás doráží tzv. jarní únava. Způsobů, jak s ní zatočit, je celá řada. Pomáhají i vhodně zvolené doplňky stravy. 

Jarní únava prý trápila už i naše předky. Na vině vždy byly (a stále jsou) naše biorytmy, které nás ovlivňují mnohem více, než se zřejmě domníváme. Svou daň si vybírá především přechod ze zimního období s nedostatkem slunečního svitu do jara, kdy naopak slunečních dnů přibývá. Na ty si ovšem teprve musíme zvyknout. A právě tento přechod se mnohdy neobejde bez ztráty nálady a energie. Tu pak tělu musíme dodat jinými způsoby.

Změňte jídelníček

Ne nadarmo se říká, že jsme to, co jíme. Zatímco v zimě jsme si dopřávali více tučných pokrmů, na jaře bychom měli náš trávicí systém trošku odlehčit. Tak se přeci chceme cítit – lehce. Zní to sice jako obehraná písnička, ale jarní únavu vám z těla vyžene dostatek pohybu a vitamínů!

Bez čerstvého ovoce a zeleniny to nepůjde

Přestaňte kouřit, holdovat alkoholu a do svého jídelníčku zařaďte čerstvé ovoce a zeleninu, ale také ořechy, ryby a luštěniny. Začněte si připravovat bohaté zeleninové saláty a tzv. zelená smoothie. Vitamínovou bombu připravíte třeba rozmixováním baby špenátu, jablka, pomeranče a půlky banánu s vodou. Sklenička po ránu vám dodá mnohem více energie než ta nejsilnější káva.

Vyzkoušejte doplňky stravy

Na pomoc si můžete vzít i doplňky stravy. Vhodné jsou především přípravky s vitamínem C a zinkem. Pomáhá však i betakaroten, selen a koenzym Q 10. Jako velmi účinný se na únavu a vyčerpání ukazuje přípravek GRAVIOLA PLUS od Naturvity.

Začněte cvičit

Bylo by ale chybou si myslet, že vás spasí pouhé polykání pilulek. To bude přinejmenším třeba doplnit adekvátní aerobní aktivitou, ať již se jedná o jízdu na kole či svižnou chůzi. Začněte chodit na dlouhé procházky do přírody a zhluboka při nich dýchejte. Zabírá i otužování. Každé ráno si dopřejte sprchu zpočátku vlažnou vodou. A postupně ji ochlazujte. Uvidíte, že únava si pak u vás ani neškrtne.

Categories: Zdraví a sport