Bolesti kostí mohou potkat každého z nás a to se ani nemusíme chystat do důchodu. Při zvýšené sportovní námaze se může stát, že začnete cítit své kosti ještě dříve, než byste měli.

Bolesti způsobuje sportování

Mně osobně potkali bolesti kolen při sportování už asi v 18 letech, kdy jsem své tělo přetěžoval na kole a při šlapání jsem měl špatnou techniku i posed. Po opravě těchto chyb už kolena většinou nebolí, jen při velké zátěži.

Cyklistika je však jen jednou z možných příčin bolesti kostí. Podobné problémy může mít takřka každý, kdo bere sport vážně anebo ten, kdo je starší a začínají se u něj projevovat bolesti zad a osteoporóza. Jak se tedy o své kosti starat a pečovat o ně tak, abychom mohli sportovat ve zdraví co nejdéle?

Důležitý je přísun vápníku

Jedním z důležitých faktorů je rozhodně to, zda má člověk dostatečný příjem vápníku. Dostatek vápníku by mělo mít tělo především v mládí, kdy se kosti tvoří nejvíce. Dospělým už stačí menší příjem vápníku na den. Denně by tělo mělo dostat dávku v hodnotě zhruba od 800 mg až 2 500 mg.

Zdrojů vápníku je značné množství, ovšem je potřeba si také uvědomit, že vstřebání vápníku není vždy stejně efektivní. Aby se totiž vápník dostal do těla co nejlépe, je k tomu potřeba také hořčík a vitamín D.

V případě, že berete vápník jako doplněk stravy (například pokud jste vegetarián jako já), je možné sehnat vápník spolu s hořčíkem v přípravcích či rozpustných tabletách a tak máte příjem obou těchto látek zajištěný zároveň.

Potraviny s vysokým obsahem vápníku

Pokud neberete žádné doplňky stravy, lze najít vápník například v mléčných výrobcích, v mase i v zelenině.

Zde přinášíme tipy na potraviny ze zvýšeným obsahem vápníku:

  • Brokolice
  • Mléko
  • Jádra lískových ořechů
  • Celer a petržel
  • Fíky
  • Sardinky v oleji

V případě, že vás zajímají doplňky stravy, které vám pomohou s vašimi problémy, můžeme na kosti doporučit přípravek Ovovital, který obsahuje právě zmíněnou kombinaci vápníku a hořčíku.

Categories: Zdraví a sport

Napsat komentář