Pokud byste hledali nejvýznamnější místo na jižní Moravě, jistě byste na seznamu neopomněli uvést Moravský kras. Ten patří mezi nejkrásnějšími místa s obrovskou návštěvností. Má také proč, protože patří mezi jednu z největších krasových oblastí ve střední Evropě.

Na území Chráněné krajinné oblasti Moravský kras bylo do současnosti lokalizováno více jak 1100 jeskyní. Z toho jen malá část z nich jsou zpřístupněny pro veřejnost, mezi nejvýznamnější jednoznačně a právem patří Punkevní jeskyně, Kateřinská jeskyně, jeskyně Balcarka a Sloupsko-šošůvská jeskyně.

Brilantní je Punkevní jeskyně, která ohromí každého turistu takřka pohádkovým kouzlem. V této jeskyni je k vidění bohatá krápníková výzdoba, po jejímž projití se turista dostane na samotné dno,  z pověsti známé, propasti Macocha. Po absolvování propasti si návštěvník užije plavbu po podzemní řece Punkvě.  Pokud bychom měli vzpomenout jeskyně, které jsou v současnosti širší veřejnosti nepřístupné byla by to například Býčí skála, Amatérská jeskyně či jeskyně Michálka. Ty se otvírají při speciálních akcích poměrně malých skupinkám nadšenců. Kromě jeskyní a propastí nabízí Moravský kras i celou řadu dalších vyžití. Oblíbená je zejména pěší turistika po mnoha značených trasách za návštěvou hradů a zámků. Dále návštěvníci mohou využít cykloturistiky, která nabízí od lehkých po náročné trasy.

Moravský kras nabízí ubytování všeho druhu. Od kempů s noclehem ve stanech, chatky, chaty, po penziony či hotely. Při výběru ubytování v Moravském krasu je důležitá, jak kvalita a recenze ubytování, tak i  dopravní dostupnost a klidná poloha.

Categories: Travel

Napsat komentář