Sjíždění zasněžených kopců na bobech nebo sáňkách patří k tradičním dětským zimním radovánkám. Každý z rodičů proto někdy řešil dilema, které z těchto dvou náčiní svému potomkovi pořídit. Obojí má své výhody a nevýhody a záleží na mnoha faktorech – od věku dítěte až po způsob využití.

Dřevěné sáně – záruka stability a bytelnosti

Sáňky jsou nesmrtelná klasika. Zasněžené kopce na nich brázdili už naši prarodiče a dřevěné sáňky s barevně vypleteným sedátkem mají pro mnohé z nás punc romantiky. Jejich výhoda tkví ve vysoké nosnosti – bez problému se na ně vejde víc dětí a uvezou i dospělé, takže jsou ideální pro rodinné dovádění. 

Myslete ovšem na to, že sáňky umí být pořádně rychlé. Zejména starší děti to samozřejmě ocení, ovšem rodiče by měli dohlížet na bezpečnost a v případě nutnosti potomky krotit. Menším dětem se mohou sáňky hůře ovládat – řídí se nohama, takže je potřeba, aby jezdec dosáhl na zem. Navíc jsou těžké a vytáhnout je na kopec může být dřina.

Pokud ovšem chcete brát menší dítko na procházky zasněženou krajinou, jsou sáňky ideální. Dítě se pohodlně poveze a na rozdíl od bobů nehrozí, že by nastydlo do země. Sáňky jsou navíc bytelnější a díky ocelovým skluznicím snesou i drsnější terén. Pro nejmenší děti je dobré pořídit ohrádku za záda, o niž se budou moct opřít. Pak už můžete v klidu vyrazit za zimním dobrodružstvím.

Pestrobarevné boby – lehké, ovladatelné, moderní

Boby jsou na první pohled o poznání modernější. Na výběr budete mít z nepřeberného množství barev a designů. Právě proto budou možná vaše děti lákat o trochu víc než „zastaralé“ sáně. 

Přesto i ony už si vydobyly svoji tradici. Klasické české boby Champion si dnešní rodiče dobře pamatují z vlastního dětství. A stejně jako oni, i jejich děti si s nimi můžou užít spoustu zábavy.

Nespornou výhodou bobů je, že jsou lehké. Proto se s nimi snadno manipuluje a jsou i o něco skladnější – lépe se vejdou například do kufru auta a zrovna tak jim snáze najdete místo, kde budou odpočívat během léta. 

Na rozdíl od sáněk jsou ovladatelnější – většinou mají brzdy a někdy i volant. Vytáhnout je na kopec nepředstavuje nic složitého ani pro menší děti.

Nevýhoda dětských bobů ovšem tkví v tom, že jsou křehčí. Při najetí na kámen se mohou rozbít a jízda po málo zasněženém povrchu je odírá. Zatímco sáně se mnohdy dědí v rodině z generace na generaci, jedny boby vašim potomků patrně stačit nebudou.

Ať už se rozhodnete pořídit svým ratolestem boby nebo sáňky, dbejte na to, aby se při jejich užívání nezranily. Menší děti budou určitě potřebovat dohled a možná i nějaké to příslušenství navíc – kromě výše zmíněné ohrádky, to můžou být i různé opěrky nebo bezpečnostní pásy. Díky nim si užijete dovádění na sněhu bez starostí.