Velice často se v případě této otázky můžete setkat s hodně stručnou odpovědí. Jedná se o opak hardwaru. To je však pro naprostého laika poměrně strohá a do určité míry i nic neříkající odpověď. Pokusíme se Vám napovědět výkladem zmíněného pojmu hardware, který představuje hmotné části a komponenty počítače. Z tohoto komentáře tedy jednoznačně vyplývá, že software bude tvořit programové vybavení jakékoliv počítačové stanice nebo jiného zařízení obdobného charakteru. S pojmem se totiž můžete setkat i v jiných než počítačových sférách, kde je pro chod přístroje zapotřebí také určitého softwaru.

Jestliže se opět navrátíme k nejtypičtějšímu představiteli tohoto segmentu, lze za něho jistě označit operační systém, který je hlavním programovým pohonem této techniky. Ten je díky svým úkolům a důležitosti také považován za systémový software. Jinou obdobnou skupinou může být aplikační software, který je téměř neomezený. Jde o programy, které jsou využívány k plnění jakýchkoliv úkolů a našich požadavků. Může se jednat kupříkladu o ochranu PC stanice, o grafické práce, komunikování s ostatními členy internetu, kancelářské aplikace či jiné nástroje všestranného zaměření. Možností a variant je v tomto případě jistě bezpočet.

Pokud tedy shrneme význam tohoto pojmu, lze ho určitě označit za něco nefyzického a neuchopitelného. Libovolný software se však nemusí nacházet pouze ve Vašem počítači nebo jiných zařízeních. Své místo si může nalézt i na přenosných médiích různého typu. Jakoukoliv jeho podobu budeme schopni spatřit pouze za pomoci zobrazovacích prvků, kterými je kupříkladu monitor nebo displej. Se softwarem je také velice úzce spokojována jeho legalizace a nutnost vlastnit potřebnou licenci, pokud jde o komerční produkt. Celý svět je však zaplaven adekvátními alternativami, které nahrazují právě drahé a placené programy.

Categories: Tech

Napsat komentář