Vzduchový kompresor má celou řadu výhod. Jednou z těch největších je možnost připojení rozličného pneumatické nářadí, a to zcela jednoduše díky hadici a rychlospojce. Pokud v dílně kompresor máte, možná stojí za to zjistit, zda ho využíváte opravdu naplno. Už dávno totiž neplatí, že většina nářadí funguje jenom na elektřinu.

V dnešní době se do podoby pneumatického nářadí dostala již většina běžně používaných dílenských, řemeslnických a karosářských nástrojů. Zákazník si tak na trhu může všimnout klasického nářadí do zásuvky, nářadí s akumulátorem a nářadí na stlačený vzduch. Volba je díky tomu svobodnější než kdy předtím a záleží pouze na preferencích zákazníka. Zabývat se přímým srovnání by bylo na dlouho, a tak se dnes podíváme čistě na pneumatické nářadí, pokud patříte mezi ty, kteří chtějí svůj vzduchový kompresor využívat naplno.

Co zvážit před výběrem pneu nářadí?

Pokud se k nákupu chystáte, je dobré si ujasnit několik věcí, nehledě na typ nářadí. Vůbec nejdůležitější otázkou je, zda váš kompresor dané pneumatické nářadí „utáhne“. Pokud dodává méně stlačeného vzduchu než nářadí potřebuje, nářadí se nezničí, ale nebude pracovat tak, jak očekáváte. Zkrátka nedokáže dosáhnout takových otáček a plného výkonu. Kompresor bude nucen neustále spínat a snažit se vytvořit zásobu stlačeného vzduchu ve vzdušníku pro pohon nářadí, což škodí agregátu, který potřebuje pauzy mezi chodem a klidem, aby se dokázal uchladit. Spotřeba vzduchu musí být uvedena u každého typu pneumatického nářadí. Vždy musí existovat rezerva – kompresor má mít vyšší výtlak než nářadí odběr.

Další věc na zvážení je fakt, jak často budete s pneumatickým nářadím pracovat. Pokud na denní bázi, hodí se za kompresor přiřadit filtraci vzduchu a sušičku vzduchu. Důvod je jednoduchý. Syrový stlačený vzduch bez úpravy by často používanému nářadí dokázal velice uškodit. Vnitřnosti by se zanesly kondenzátem, mechanickými nečistotami v případě olejového kompresoru i zbytky oleje. Výsledkem působení těchto tří atributů je koroze, přidírání nebo úplné zadření a zvýšený odběr vzduchu související se ztrátou účinnosti.

Připojení nářadí patří k těm méně významným otázkám. Drtivá většina používá rychlospojky, takže stačí koupit nebo osadit hadice kompatibilním spojovacím materiálem. Pro každodenní práci v dílně doporučujeme hlavně takové hadice, které jsou odolné proti mechanickému opotřebení a nepodléhají rychlému zpuchření. V obchodě vám určitě poradí. Na tomto materiálu a rychlospojkách určitě nešetřete, ať zamezíte zbytečným únikům vyrobeného stlačeného vzduchu.

Utahování a povolování šroubů a matek s pneumatickým nářadím

Všechny autoservisy, pneuservisy, ale i další dílny, například zámečnické nebo nástrojařské, používají pro utahování a povolování příklepové a ráčnové utahováky, případně pneumatické šroubováky. Utahováky přijdou vhod i každému, kdo se často potýká se zarezlými nebo těžko rozebíratelnými závitovými spoji. Výhodou tohoto nářadí je, že dokáže vyvinout velkou sílu a dobře se s ním manipuluje. Na výběr jsou utahováky pro malé šroubky s upínacím čtyřhranem 3/8″, které se hodí pro šrouby velikosti 13 mm, až po „borce”, kteří si poradí se šrouby velikosti 50 mm a vyvinou moment až 4 065 Nm. Velkou výhodou je možnost přikoupení různých nástavců a sad nových oříšků. To šroubováky nejsou určeny pro takto „drsnou“ práci, ale šikovnějšího pomocníka na rychlé utahování a povolování malých šroubků najdete těžko. Nejlépe se hodí pro drobné montáže a není divu, že mají své neopomenutelné místo na většině montážních linek v průmyslu.

Broušení s pneumatickým nářadím

Možnost dosáhnout vysokých otáček předurčuje pneumatické nářadí k činnostem, jako je broušení či leštění ploch. Existují tři hlavní typy brusek – stopkové, úhlové a excentrické. První z uvedených typů používá malá brusná tělíska a hodí se k ošetření drobných ploch. Má výhodu snadné regulace otáček a brusná tělíska jdou bleskově vyměnit (nejčastěji mají průměr stopky 3 a 6 mm). 

Úhlové a excentrické brusky se hodí naopak na rozlehlejší plochy díky větším průměrům kotoučů. Používají se v kovovýrobě, průmyslu, autoopravárenství a zemědělství. U tohoto typu nářadí si však dejte pozor na správně ošetřený stlačený vzduch. Přívodní vzduch má být suchý a čistý, tj. zbavený vody a nečistot. Dle potřeby může být i přimazávaný. Důležitý je konstantní vstupní tlak 6,3 bar +10 %., takže kompresor by měl „dávat“ 7 bar, což může být u menšího stroje problém.

Vrtání s pneumatickým nářadím

Protože jsme zmínili snadnou dostupnost vysokých otáček, je jasné, že pneumatické nářadí má vysoké předpoklady i pro vrtání (otáčky lze nastavit v rozsahu 1 800 až 2 200 otáček za minutu). Vrtačky na stlačený vzduch mají všechny dobře známe části, jako je rychloupínací sklíčidlo nebo sklíčidlo na dotažení kličkou a přepínání směru chodu. Zachován je tvar vrtačky, přívod vzduchu prochází rukojetí. Pneumatické vrtačky se velmi často používají na linkách, ale hodí se i do dílny, především, když často vrtáte velké množství malých děr, které s jejich pomocí jde rychle od ruky.

Úprava plechů a jiných materiálů

Karosáři, ale i všichni kutilové pracující s plechy, plastovými deskami, dřevem a dalšími druhy materiálů mohou vyzkoušet další typy pneumatického nářadí – karosářské pilky, střihače plechů, nýtovací kleště či sponkovače a hřebíkovače. Pokud jste někdy stříhali plech manuálně, určitě víte, jak náročná práce to umí být. Pneumatické nůžkydokáží pohodlně stříhat materiál až do tloušťky 1,5 mm. Mají kvalitní břity z kalené oceli, nejsou příliš hlučné a mají výborné bezpečnostní pojistky. U pilek lze snadno vyměnit listy povolením stavěcích šroubů a podobně praktická řešení nabízejí i pneu nýtovače, které mohou nýty přidržovat vakuem a použité kusy nechávat odpadnout do nádobky.

Pneumatické nářadí ve stavebnictví

Sekací a sbíjecí kladiva se hodí do řemeslných dílen, pro stavební a instalatérské činnosti. Stlačený vzduch jim dokáže poskytnout mnoho silných úderů za minutu, díky čemu se stávají velice efektivním nástrojem pro drsnou práci. Jako u ostatního pneumatického nářadí mají snadno vyměnitelná zakončení – v tomto případě sekáče z legované oceli. Vycházíme ze značky Mighty Seven, která veškeré zmíněné pneumatické nářadí z našeho článku zastupuje. Jejich ucelenou nabídku rozhodně doporučujeme prozkoumat.

Categories: Auto - moto Bydlení