Obyvatelé Berlína to mají s historií svého oblíbeného fastfoodu už dva roky snadnější. Na Schützenstrasse, v blízkosti proslulého bývalého přechodu Check Point Charlie, je již několik let otevřeno muzeum zasvěcené currywurstu.

Moderní design s mnoha interaktivními prvky zaujme i ty, kteří jinak ostentativně stánky s touto pochutinou na berlínských ulicích obcházejí.

Návštěvníci se tak nejen dozvědí, že na nápad typickou německou bílou klobásu přelít kečupem ochuceným kari přišla v roce 1947 hospodyně Herta Heuwerová. Klobásu měla německé výroby, pochutiny dostala od britských vojáků. Obě strany asi byly s výsledkem spokojeny, protože obchod začal paní Heuwerové kvést a již za dva roky se její patentovaný chillup objevil v pouličních stáncích.

Ty nejjednodušší ingredience vystačily pár desetiletí, ale pak nastal obrovský boom, kdy se klobása začala ochucovat desítkami kombinací koření. K těm si můžete přičichnout v pachových pouzdrech a vyzkoušet svůj čich na jednoduchém testu.

Hledal se i způsob, jak nejlépe se mohou rafinované chutě propojit s banální klobásou, a tak se začal tento uzenářský produkt krájet. Ve stáncích se pak podává na tácku nebo v kelímcích, ke kterým patří neodbytně plastová vidlička. K dostání jsou i v řetězcích jako polotovar pro přípravu v domácnostech.

Na stánky s currywursty lze narazit nejvíce právě v Berlíně, ale oblíbené jsou také v Hamburku a v Porúří. Za rok se prodá tohoto fastfoodu Made in Germany přes 800 tisíc. Stánky jsou však pro oblíbenou lahůdku málo důstojné. Tak pronikla i do zážitkové restaurace v Hamburku se vše slibujícím názvem Curry Queen Restaurant. V této restauraci se podává klobása s více než desítkou omáček, z nichž některé mají výrazně orientální vůni a chuť, jak naznačují již názvy Curry Mumbai nebo Curry Jaipur.

Pro našince možná trochu zvláštní, ale vyzkoušet něco zvlášť typického pro danou zemi se prostě musí.

Categories: Travel

Napsat komentář