Moderní bydlení není jen o prvcích luxusu, ale také o ekologickém smýšlení. Na vytápění klasických domů je spotřebováváno velké množství energie. Vyspělé technologie dokážou toto množství energie snížit na minimum. Pasivní domy jsou přijatelným ekonomickým i ekologickým řešením pro bydlení moderních rodin.

Co je pasivní dům?
Pasivní dům spotřebuje jen 15 kWh/m2 a rok. Toto množství energie je ve srovnání s běžnou stavbou až desetkrát menší. Konstrukce pasivního domu umožňuje vytápět dům jen pomocí tepla od osob, spotřebičů, slunečních paprsků apod. Klasická topná soustava již v pasivním domě není zapotřebí.

Čím se vyznačuje pasivní dům?
Pasivní dům se vyznačuje těmito konstrukčními vymoženostmi: prosklené plochy s orientací na jih, utěsnění oken a dalších otvorů, tepelné izolace, vzduchotěsnost celého domu, důsledné řešení tepelných mostů, regulace vytápění a rekuperace tepla.

Výhody pasivního domu
Pasivní dům snižuje náklady na vytápění na minimum. Filtr vzduchu v domě zbavuje vzduch nečistot a prachu. Uvnitř domu proto dýcháte čerstvý a čistý vzduch. Vyvážená vlhkost v domě neumožňuje vznik plísní na stěnách domu. V domě se při výměně vzduchu netvoří průvan a v místnosti je stálá teplota. V pasivním domě je příjemná teplota po celý rok.

Projekt je na prvním místě
Před realizací pasivního domu se musí vytvořit kvalitní projekt projektantem, který již má s pasivními domy zkušenosti. Samozřejmostí je zahrnutí do projektu kvalitní izolace a možnost rekuperace. Samotná konstrukce musí odpovídat požadavkům pasivního domu. Orientace domu je také přímo zásadní. Do projektu můžou být zahrnuty také prvky pro získání obnovitelného zdroje energie – např. fotovoltaické panely. Projektant by do svého projektu měl zahrnout i nároky uživatelů domu, kterým tento dům bude poskytovat pohodlí.

Categories: Bydlení

Napsat komentář