Víte, jaký je rozdíl mezi zimními a letními pneumatikami a kdy je nutné auto přezouvat? Pojďme si tuto problematiku blíže nastínit.

Rozdíly mezi letními a zimními pneumatikami

Letní a zimní pneumatiky se v mnohém liší. Jsou přizpůsobené tak, aby vyhovovaly ročnímu období, ve kterém jsou používané.

Zimní pneumatiky se odlišují svým profilem běhounu. Jeho štěrbiny jsou blízko u sebe. Díky tomu je možná velká adheze mezi povrchem pneumatiky a vozovkou, která je v zimě často mokrá či pokrytá sněhem.

Zimní a letní pneumatiky jsou vyráběné z rozdílného materiálu. U zimních se používá měkčí směs, která pomáhá pneumatice zachovávat dostatečnou přilnavost k vozovce i v případě velkých mrazů. U letních pneumatik dochází s nižší teplotou ke ztrátě přilnavosti.

TIP: Vlastníte pneuservis? Pořiďte si sušičku vzduchu, zvýší životnost vašeho vybavení

Celoroční pneumatiky

Celoroční pneumatiky se zdají být jednoduchým a univerzálním řešením, ale není tomu tak. Nedoporučují se řidičům, kteří jezdí pravidelně. Hodí se maximálně pro řidiče, kteří vyjíždí v zimě na vozovku svátečně a i tak nejsou vhodné do silných mrazů.

Kdy pneumatiky přezouvat

A kdy je nutné pneumatiky přezouvat? Záleží na tom, jaké je venku počasí. Pokud průměrná teplota klesne pod hranici 7oC, je načase začít používat zimní pneumatiky. Při těchto teplotách totiž už hrozí, že silnice bude místy namrzlá.

Zimní pneumatiky za letní se mění na jaře. Měli byste už mít určitě přezuto v období, ve kterém průměrná teplota dosáhne 17oC. Budete-li zimní pneumatiky i přes vyšší venkovní teploty používat dál, hrozí vám jejich rychlejší opotřebování.

Pneumatiky jsou velmi důležité a do velké míry na nich závisí bezpečnost jízdy. Proto zbytečně neriskujete a přezouvejte včas. Kromě toho byste také měli dbát na výběr konkrétních pneumatik. Značky mají různou kvalitu. Nespoléhejte na levné varianty. Na některých věcech se nevyplatí šetřit.

Categories: Auto - moto

Napsat komentář