Představte si, že jste majitel malé, ale prosperující firmy. Vaši dva zaměstnanci mají stejné podmínky, oba dostávají stejně zaplaceno a spotřebují stejně materiálu. Přesto jeden z nich pracuje mnohonásobně více efektivně než druhý. Vy se však toho horšího bojíte propustit, pracuje tady už mnoho let a jste na něj zvyklí. Mnoho lidí by to neudělalo. Teď se ovšem oprosťme od tohoto příměru. Totožně se tak děje i při používání žárovek. Hodně domácností doma tvrdošíjně svítí starými a málo efektivními žárovkami, místo aby přesedlaly na modernější způsoby osvětlení. Na rozdíl od zasloužilých zaměstnanců nejste spotřebním předmětům určitého typu nijak zavázáni. Tak co vám brání ve změně?

Jak fungují LED žárovky

Hlavní výhodou svítidel na bázi LED je jejich účinnost. Pamatujete si ještě tuto veličinu ze školy? Značila se řeckým písmenem éta a počítala poměrem mezi výkonem a příkonem. Nebojte, sami si to vypočítávat nemusíte. Vězte, že klasická žárovka má až osmkrát nižší účinnost. Dohromady můžete moderním svícením spotřebovat až desetkrát méně elektrické energie. To zní dobře, ne? Zvláště pokud musí světla svítit třeba celou noc, je použití úspornější technologie zcela logické. Nejvhodnější tedy bude, když pomocí LED technologie osvětlíme parkoviště či třeba chodby v nemocnicích. I běžnému spotřebiteli se však zmenšení výdajů za energie vyplatí. Žárovka běžně vydrží těžko představitelných 50 tisíc hodiny provozu, což je v přepočtu přibližně šest let nepřetržitého svícení. Stačí tedy kupovat méně kusů, a navíc odpadne i nutnost neustále hledat žebřík, abyste vyměňovali zářivky na špatně dostupných místech.

Šetřete svou peněženku a objednejte si trubice – LED.

Zajímavá technologie

Jednou z novinek této oblasti je výroba LED pásků. Ty zajišťují osvětlení i na místech, kam se jiný druh nevejde, nebo by jeho instalace byla velmi obtížná. V domácnosti je najdete třeba nad kuchyňskými linkami či jako dekorace k vitrínám. Komu by však úzké pásky nestačily, může si rovnou pořídit velké LED panely, jež osvítí opravdu velkou plochu.

Categories: Bydlení Finance

Napsat komentář