Chystáte se na výměnu oken? Přemýšlíte, jaká si pořídit do svého bytu či domu? Chcete taková, která budou moderní, ale zároveň budou mít praktické vlastnosti? Zvolte si i vy plastová okna či eurookna.

Plastová okna versus eurookna
Nejčastěji používanými okny jsou dnes plastová okna či eurookna. Kterou z těchto dvou možností zvolit? Pojďme si shrnout výhody a nevýhody jednotlivých řešení.

Plastová okna
Oblíbenou klasikou, kterou dnes volí mnoho lidí, jsou plastová okna. Jejich hlavní výhodou je naprostá nenáročnost na údržbu. Stačí jen otřít rám hadrem se saponátem, vyleštit okno a o víc se starat nemusíte. Nečeká vás žádné natírání ani jiná speciální péče.
Další výhodou je dlouhá životnost plastových oken. Oceníte i vynikající schopnosti protihlukové a tepelné izolace. Izolace je lepší než u eurooken. Plastová okna také vypadají elegantně a nejsou ani nějak zvlášť drahá.
A mají plastová okna nějaké nevýhody? Možná vám bude vadit, že nejde o přírodní materiál. Nevýhodou také je, že nemají tak dlouho živnost jako dřevěná okna, hůře se opravují, je zde věší ekologická zátěž životního prostředí a větší tepelná rozpínavost.

Eurookna
U eurooken oceníte stoprocentně přírodní materiál. Jsou tedy ekologická a využití dřevěného materiálu se pojí s dalšími výhodami, kterými jsou vyšší tuhost, nízká tepelná roztažnost a propustnost vlhkosti.
Narozdíl od plastových oken jsou zde možné opravy menšího poškození okna. U plastových je nutné vyměnit celé okna. Chcete renovovat eurookna nátěrem? Není problém. U eurooken to možné je. Budete-li o okna správně pečovat, mají vyšší životnost než plastová okna.
A mají eurookna nějaké nevýhody v porovnání s plastovými okny? Budete muset sáhnout hlouběji do kapsy. Tato okna jsou o 20% dražší a také o ně musíte více pečovat. Jednou do roka je třeba je ošetřit oživovací sadou.

Už víte, která okna si pořídíte vy?

Categories: Bydlení

Napsat komentář