Nadšenci, jimž učarovaly kapesní zavírací nože, se jistě kochají nad kousky, které má jejich kamarád nebo známý. Potěžkat si nůž, zkusit si, jak drží v ruce, ozkoušet ostrost čepele je základním rozpoznávacím znamením, zda se mi nůž bude hodit. Nože se totiž vybírají nejen okem, ale kvůli své funkčnosti. Pokud si dáma či muž přeje mít praktický kapesní nůž pro běžné použití, spokojí se s menší variantou, jež se mu pohodlně vejde do kapsy, brašny nebo kabelky. Systémy bezpečného zavírání a otevírání nožů umožňují jejich bezproblémové užívání bez hrozby zranění.

Multifunkční nože slouží dospělým i dětem při denních, zájmových a sportovních činnostech

Multifunkční nože jsou oblíbené u široké vrstvy společnosti. Pořizují si je jak ženy, tak muži. S úspěchem se dají naučit základy bezpečného a účelného používání u dětí, které věkem a vývojem dospěly do stadia, kdy již mohou vlastnit první nůž. Rovné čepele i vroubkovaná ostří jsou dostatečně účelná pro využití v trampingu, při turistice, na rybách a při sportu. Kombinované nože jsou někdy vybaveny i dalším příslušenstvím, mini příborem a jiným potřebným vybavením pro konkrétní činnosti. Kdo se spokojí s obyčejným zavíracím nožem pro běžné řezání a krájení, může si vybrat mezi multifunkční nebo kapesní variantou.

Armádní nože a dýky slouží k obraně či útoku

Armádní nože a dýky neslouží k obyčejnému dennímu nošení, nejsou ani vhodnou ozdobou, se kterou se můžete hlavně chlubit. Pokud nepatříte mezi sběratele, již si chtějí sbírku nožů obohatit o nové přírůstky z řad armádních nožů a dýk, ani nejste vyznavačem bojového umění či vojákem, do bojových zbraní se pro jistotu nepouštějte. Specializované nože mají své konkrétní použití, jež je z větší části obranné nebo útočné.