Co všechno potřebujete znát při výběru pračky? Podle čeho pračku vybírat?

Přední, nebo horní plnění?
Oba typy se v kvalitě praní neliší. Rozhodnout byste se měli především podle místnosti, kam pračku umístíte.

Úspora elektrického proudu
Kvalitnějším pračkám stačí 0,76 až 1 kW hodina na jeden prací cyklus. Takovéto pračky jsou označeny symbolem A+, A++, A+++.

Úspora vody
Úporná pračka nesmí přesáhnout množství 40 litrů vody během pracího cyklu.

Šestý smysl
Pračka se šestým smyslem pozná, kolik má použít vody, umí upravit spotřebu energie a sama určí čas praní.

Účinnost praní
Ve třídě A má pračka 1 600 – 1 800 otáček za minutu. Prádlo bude s vysokými otáčkami sice takřka suché, ale zato více pomačkané. Vysoké otáčky můžou zničit jemné prádlo. Optimální otáčky jsou: praní 800 otáček za minut, sušení 1 200 otáček za minutu. S přibývajícími otáčkami přibývá také možnost vložit větší množství prádla.

Množství prádla
Pro čtyřčlennou rodinu je optimální množství 6 kg prádla na jedno praní. Kapacita praček se pohybuje od 3 kg do 8 kg.

Sprchování prádla
Některé pračky umí další funkce, které jsou při praní prádla obrovskou výhodou. Při této funkci je prádlo během praní, máchání a předpírky sprchováno. Dostatečně se tím propírá, ale nepoškozuje. Toto jsou hlavní přednosti sprchování prádla: zvýšení účinnosti pracího prostředku, zkrácení doby praní, šetří vodu a elektrickou energii nutnou k ohřevu, intenzivnější propírání prádla.

Odložený start
Tato zajímavá funkce vám umožňuje začít prát tehdy, kdy budete chtít. Jednoduše nastavíte program, vložíte prádlo, prášek a aviváž do pračky a zadáte čas, kdy se má prádlo začít prát. Tato funkce vám umožňuje prát tehdy, když jste v práci. Můžete si také navolit čas, ve kterém je spotřeba elektrického proudu levnější.

Za luxus si budete muset připlatit
Pračky s více funkcemi stojí samozřejmě i více peněz. Pokud nechcete mít příliš poruchovou pračku, tak si pořiďte osvědčenou značku. I za ni si ale budete muset připlatit.

Categories: Bydlení

Napsat komentář