Začínáme

Většinou jsme všichni začínali jako dvourstoví datli na klávesnici s postupným přidáváním rychlosti. Většina z nás u toho zůstala.

Pokud Vás již tento typ psaní nebaví a rádi byste zvýšili svou efektivnost a zdravější tělesné postavení při práci na počítači, tak pro Vás je výcvik psaní všemi deseti určen. Naučení je pak pro Vás otázka několika týdnů.

Výchozí postavení

Správné výchozí postavení je takové, že ukazováček levé ruky je položen na písmeně f a ukazováček pravé ruky je na písmeně j. Palce obou rukou směřují na mezerník.

Píšeme rychleji

Ze začátku budeme pravděpodobně psát velmi pomalu, mnohem pomaleji než při psaní dvěma prsty, ale časem budeme zjišťovat, že se psaní stává pro nás pohodlnější a přidáváme postupně na rychlosti psaní.

Psaní naslepo

Největší výhodou při psaní všemi deseti je, že můžeme celou dobou sledovat monitor počítače.

V případě chyby můžeme provést opravu ihned a nemusíme vracet kurzor na potřebné pozice.

Vyplatí se vynaložené úsilí?

Odpověď zní rozhodně ano, naučíte se psát rychleji a s menším množstvím chyb. Důležité je jen mít trpělivost a trénovat.

Software na psaní všemi deseti

Na internetu najdete velké množství programů, které Vám slíbí psaní všemi deseti v co nejkratší době a co nejrychleji. Většina z nich je komerčních, ale najdou se i verze zdarma, které sice nebudou tak vymakané, ale pro účel zcela postačí. Většina těchto programů vám graficky znázorní, kde jste udělali chybu, vypočtou rychlost psaní a umožní průběžně ukládat rozpracované cvičení.

Categories: Tech

Napsat komentář