Jedna teorie dokonce říká, že dětem bychom měli hrát, i když jsou ještě v bříšku. Hra ovšem uklidňuje i samotné novorozence a miminka. Naše babičky věděly, proč dětem před spaním zpívat ukolébavky. Snáze se jim za zvukového doprovodu usíná. 
V pozdějším věku pak je na každém rodiči, aby zvážil, zda své dítě přihlásit na výuku nějakého hudebního nástroje. Dítko ovšem ke hře nenuťte. Jakákoliv aktivita, která je dětem vnucována, se jim totiž znechutí. Jedině výuka, kterou dítě vykonává s nadšením, má své výsledky.

Dítě do hry nenuťte!

U nucené hry na hudební nástroj tak riskujete, že dítěti zprotivíte hudbu jako takovou. Nepodceňujte ani roli hudebního sluchu, který také není každému dítěti vlastní. Bez toho se na jakýkoliv hudební nástroj učí velmi těžko.

Jak dítě navnadit?

V tomto ohledu je samozřejmě nejlepší jít svému dítěti příkladem. Hodně dětí jde ve šlépějích svých rodičů. Pokud je jeden z rodičů nadšeným pianistou, je velmi pravděpodobné, že dítko po nich talent i chuť ke hře zdědí.

Hra na kytaru

A pokud nikdo z rodiny nehraje ve filharmonii, začněte s nástrojem, jehož výuka je ve srovnání s hrou na klavír či housle jednodušší. Velmi přínosná pro děti je i hra na kytaru. Přínosná z mnoha úhlů. Nejenže se při ní dítko naučí noty, rozvine se mu hudební sluch, ale především výuka rychle přináší své ovoce.

Několik akordů a písnička je na světě

K zahrání oblíbených písniček totiž často stačí jen pár základních akordů. Písničky s akordy a texty na kytaru jsou zdarma ke stáhnutí například na stránkách spisnickou.cz (na internetu hledejte pod odkazy akordy a texty, nebo zpěvník s akordy). Tam najdete písničky všech žánrů i kategorií včetně písniček pro začátečníky a pro děti. Ty je brzy hravě zvládnou. Písničku Skákal pes už po několika hodinách výuky. Uvidíte, jakou budou mít radost. Tak jim jí dopřejte. A rovnou se k nim přidejte. Co totiž zvládnou vaše děti, zcela jistě zvládnete i vy.