Jak už se stalo dobrým zvykem, na 1. dubna si obzvláště rádi zašprímujeme. S oblibou si vystřelíme z druhých a oni zase z nás. Proč ne, smích nám nepochybně udělá dobře a osvěží i náš organizmus, který právě v tomto aprílovém měsíci dostává zabrat. A s ním nejvíce naše játra. Prý vydrží opravdu mnoho a mají obrovskou schopnost regenerace, na to ale nedoporučujeme spoléhat! Raději si v nich s posilujícím nástupem jara řádně zameťme. Obzvláště v tuto dobu jsou nejvytíženějším orgánem. Kromě toho nás v tomto kalendářním měsíci rádo potrápí počasí svou proměnlivostí a nenadálými zvraty. Tím ovšem nabídka aprílového repertoáru zdaleka nekončí.

Duben pochází od slova dub, protože v tomto měsíci začínají rašit mladé duby. To by pro vás určitě nebyla těžká hádanka. Ale věděli jste, že apríl, připadající na první dubnový den je spojován s vtipkováním a žertíky už od 16. století? Pravděpodobně kvůli počasí, které si během třiceti dubnových dní obvykle připraví nejeden zlomyslný šprým.

Své na toto téma samozřejmě říkají také oblíbené pranostiky:

– Duben, ještě tam budem.
– Prší-li na 1. dubna, bývá mokrý máj.
– Hodně-li v dubnu vítr duje, stodola se naplňuje.
– Na mokrý duben – suchý červen.

Co dalšího si pro nás letos připravil?

Obvykle je spojován také s nejvýznamnějším křesťanským svátkem – s Velikonocemi. Letos se můžeme na koledování a pomlázku těšit hned první dubnový víkend – Velikonoční pondělí totiž připadá již na 6. dubna. Smyslem ale rozhodně nejsou jen krásně zdobená vajíčka a obchůzky koledníků s pomlázkami. Každý rok si v tuto dobu připomínáme zmrtvýchvstání Ježíše Krista, a to třetího dne po jeho ukřižování. Nejen pro křesťany je to významná příležitost k zastavení se, rozjímání a setkávání s rodinou. Ať už se chystáte vyrazit na sváteční mši, nebo po roce oprášit formu velikonočního beránka či k řece na vrbové proutí, určitě nenechávejte usnout sváteční tradice na vavřínech. Uvidíte, že vám setkání s rodinou a přáteli, které jste možná celý rok zase neviděli, přinese své ovoce. Minimálně v podobě dobrého pocitu a sdílené radosti. A protože mezi oblíbenými zvyklostmi bývá také vydatné zapíjení velikonoční pomlázky rozličnými alkoholovými specialitami, raději pijte s mírou! JÁTRA v dubnu bývají nekompromisní. Žádný proces v našem těle se neobejde bez spoluúčasti jater. Ovlivňují všechno, co se nám v těle děje, proto si to s nimi raději nechtějme rozházet. Tato mocná biochemická továrna v sobě nechává odehrávat neuvěřitelné číslo chemických reakcí, jejich počet nám však ve skutečnosti ani není znám.

Jak poznáme, když s nimi není něco v pořádku?

K negativním projevům patří například pálení žáhy, občasné mírné zvýšení teploty, problémy se zažíváním, zvýšená či snížená hladina cukru či cholesterolu, nepřirozené šedivění vlasů, začervenání bělma v oku, suché vlasy, ale k příznakům patří také různé ekzémy i lupénka, zežloutnutí kůže, problémy se zuby – konkrétně se špičáky a dobrým poradcem při péči o játra vám bude také reflexní terapie. Podle reflexních plošek na nohách, rukách či v obličeji poznáte, jak se vašim játrům daří. Máte v jejich oblastech nepřirozené vrásky, rýhy, zatvrdlou kůži, plíseň, ekzémy, nebo jsou bolestivé na dotek? Pak zbystřete!
Podle orgánových hodin je kritickým časem pro játra noční doba od 1. do 3. hodiny ranní, příznivá naopak od 13. do 15. hodiny.

Párovým orgánem jater je žlučník, vzájemně se ovlivňují, proto máte-li trable s jedním, zaměřte svou pozornost i na ten druhý! Zpravidla se nejprve ozývá žlučník, přitom o pomoc tím mohou volat i játra!

Výrazným ukazatelem našeho zdraví jsou také EMOCE. Snadno se v těchto dnech rozčílíte? Máte tendenci se hádat a stavy návalů hněvu jsou u vás na denním pořádku? Ať se nám to líbí nebo ne, i hněv už je projevem určitých potíží v organizmu, a tím i v našich životech. Zajímavé je, že se říká, že zelená barva uklidňuje. Asi je štěstí, že na jaře jí je kolem nás víc než dost. V pentagramu pěti prvků se zelená řadí k elementu dřeva a právě játrům. Proto doporučujeme naladit se do zelena také ve svém šatníku – i zeleným oblečením můžete podpořit játra v jejich činnosti.

Categories: Zdraví a sport

Napsat komentář