Zima je pro mnoho lidí poetická a krásná, ale představuje i těžkosti. Automobil je v zimě bezpečný a bezproblémový jízdní prostředek jen tehdy, když ho na zimu dostatečně připravíte. Co v žádném případě nesmíte zanedbat v přípravě auta na zimu?

Výhled z automobilu

Jestliže nemáte dostatečný výhled z automobilu, tak nemůžete nikam jet, protože nemáte potřebný přehled o dopravní situaci. Připravte si proto smetáček, stěrku, škrabku, hadřík a další vybavení, které vám pomůže odstranit sníh z vašeho automobilu. Sníh odstraňte nejlépe z celého automobilu, protože i sníh na kapotě snižuje aerodynamiku a zvyšuje spotřebu automobilu. Namrznutí oken odstraníte chemickým přípravkem k tomu určeným. Hadříkem setřete okna zevnitř. Vyhřejte automobil a počkejte, než se vzdušná vlhkost nebude srážet na skle (pohltí ji teplý vzduch).

Příprava akumulátoru

Před zimou musíte důkladně zkontrolovat akumulátor. Kontrolujeme čistotu, těsnost spolehlivé upevnění akumulátoru. Dále kontrolujeme čistotu, elektrickou průchodnost a dotažení svorek elektrických kabelů na vývodech akumulátoru, výši hladiny elektrolytu a jeho správnou hustotu. Elektrolyt můžeme v případě nedostatku doplnit destilovanou vodou. V zimě se akumulátor vlivem meteorologických podmínek méně dobíjí, proto ho v případě potřeby můžete dobít po ukončení jízdy. Omezte na minimum časté starty studeného motoru a jízdy na krátké vzdálenosti s rozsvícenými světly, kdy se akumulátor nestačí plně dobíjet. Životnost akumulátoru se udává na 3-5 let. Správným používáním akumulátoru ji však lze i zvýšit. Starý akumulátor nechte raději zkontrolovat v odborné dílně, nebo jej vyměňte za nový.

Funkčnost brzdového systému

Zkontrolujte správnou funkčnost brzdového systému. Nejprve zkontrolujte stav brzd a množství brdové kapaliny. Brzdová kapalina nesmí být starší dvou let. Funkčnost ABS zkontrolujte na rovné vozovce bez vozidel jedoucích za vámi tak, že prudce zabrzdíte. Při brzdění nesmí dojít k zablokování žádného kola a musíte ucítit jemné pulsování brzdového pedálu. Nefunkčnost ABS také signalizuje rozsvícená kontrolka v přístrojové desce během jízdy. Při jakékoliv závadě brzdového systému jej nechte zkontrolovat v odborné dílně. Pamatujte také na to, že ABS zvyšuje velikost brzdné dráhy za zhoršených adhezních podmínek na vozovce (zmrzlá vozovka, zasněžená vozovka, mokrá vozovka). V zimě jezděte opatrněji a prodlužte bezpečnou vzdálenost od vozidla před vámi.

Pneumatiky

Zimní pneumatiky jsou nepostradatelnou součástí automobilu v zimě, což si snad uvědomuje každý zodpovědný řidič. Zimní pneumatiky byste měli obout již při teplotách pod 10 °C, protože za těchto podmínek zvyšují bezpečnost při řízení. Ve srovnání s letními pneumatikami mají zimní pneumatiky při teplotách pod 10 °C lepší záběr na sněhu a ledu, lepší stabilitu při průjezdu v zatáčkách, vyšší adhezi i na suchých vozovkách, podstatně kratší brzdnou dráhu.

Rady, které autu pomohou přežít zimu

Nešetrné zacházení s autem v zimním období se nevyplácí, což můžete brzy zjistit na nějaké závadě. Zkontrolujte proto všechny provozní kapaliny včetně nemrznoucí směsi do ostřikovačů a seřiďte světlomety v odborné dílně. Ruční brzdu při silném mrazu nezatahujte, protože by vám mohla přimrznout. Vůz stabilizujte raději vytočením kol k chodníku, zařazením prvního rychlostního stupně a podložením klíny. Stěrače nezvedejte přimrzlé, nejdříve je musíte pomocí teplého vzduchu či rozmrazovače odlepit od povrchu. Automobil musíte pravidelně umývat a odstraňovat z něj tak posypovou sůl, která na automobilu ulpívá. Návštěvou u odborníka určitě nic nezkazíte. A až teprve teď můžete spokojeně vyjet na silnici.

Categories: Auto - moto

Napsat komentář