Čaj. Krátké a jasné slovo. Jak vám to zní? Jako pozdrav, jako osvěžení, jako dárek, jako rituál nebo jako pozvánka ke společně strávené chvíli? Čím vším ČAJ může být, záleží ve skutečnosti na nás. Jeho možnosti, stejně jako podoby, jsou mnohé. Aby ne, lidstvu je znám prý již 5000 let a za tu dobu jsme si ho zvykli na mnohé způsoby upravovat, vychutnávat, podávat a spojovat s různými příležitostmi. Ale víme jak si čaj správně a hlavně chutně připravit a ještě před tím vybrat?

Existuje „patero základních přikázání“, které byste při výběru a přípravě čaje měli respektovat, pokud si chcete dopřát tělu prospěšnou pochoutku.

1. Kvalitní čaj – To je nepochybně kritérium, na němž se všichni bez debat shodneme. To rozhodně nenajdete v běžném sáčkovém čaji v hodnotě dvaceti korun za celou krabičku. Čaj by rozhodně měl mít přirozenou konzistenci, podle níž jasně poznáte, z čeho pochází a že to, co jste si koupili, je rostlinného původu, nikoliv čistě průmyslového. Tomu by mělo odpovídat také aroma, barva po zalití a chuť.

2. Kvalitní voda – Ideálem je voda filtrovaná a měkká. Bohužel i nekvalitní voda, tedy příliš tvrdá, silně chlorovaná, nebo jinak znečištěná, může čaj zcela znehodnotit, byť by byl sebekvalitnější. Běžně postačí vodu převařit, podle druhu čaje nechat zchladnout na vhodnou teplotu – tím se podaří odbourat přebytek nežádoucího chloru, v tomto směru je však nejlepším pomocníkem osmotický filtr na vodu, který umí odbourávat nežádoucí látky ovlivňující chuťové a pachové vlastnosti vody a dokáže také snižovat obsah vodního kamene.

3. Skladování čaje – Ano, skutečně není jedno, kam si čaj uložíte, když si ho z obchodu přinesete domů. V žádném případě nepatří na slunce, do vlhkého prostředí, ani do plastové nádoby. Ideálně mu poskytněte domov ve skleněné či porcelánové nádobě nebo plechové dóze. Čím dříve ho zkonzumujete, tím lépe. Tím je myšleno maximálně jeden měsíc. Pokud to nestihnete, můžete ho umístit do ledničky, aby se ochladil. Pomůžete mu tím, aby si zachoval své aroma a jiné éterické složky. Chladem se, jak je známo, všechny procesy zpomalí.
Každý čaj však má svá specifika. My Češi totiž mnohdy více než opravdovému čaji z čajových lístků dáváme přednost přírodním zdrojům z našeho vegetačního pásma. Uznáváme bylinky a různé přírodní plody, které jsme se naučili používat na nejrůznější zdravotní obtíže či jako prevenci. Pro ty zase platí jiné zásady. Obecně však čím dříve zkonzumujete, tím lépe pro vás. O to více si čaje a byliny zachovávají více kvalit, účinné síly a aroma. Je to jako s jídlem – čím starší, tím méně života, živin, ba naopak se začínají množit škodliviny.

4. Vhodné nádobí – V tomto případě patří k rozhodujícím nejen na estetický dojem pro vaše oko a vzájemné sympatie, ale také určitá tradice a praktičnost. Atmosféru při posezení u čaje skvěle dokreslí, nebo v opačném případě zcela zkazí vhodně či špatně zvolené nádobí. Určitě by vám měl být sympatický. Průzračné sklo nechá vyniknout barvě nálevu, malovaný porcelán vás může potěšit a pohladit svým vkusným vzorem. Existuje také litinové nádobí používané především v japonské čajové tradici. Dají se prohřát také na přímém ohni a dlouho pak udrží čaj teplý. Příjemným a vhodným nádobím jsou také různé keramické glazované i neglazované šálky a konvičky, k tomu nejkvalitnějšímu pak patří yixingská keramika, díky níž je příprava čaje prý mistrovskou záležitostí.

5. Správná příprava čaje – správně připravit čaj, to je hotový alchymistický proces. Většina z nás ho prostě a jednoduše zalije vodou. S tím si ale vystačíte tak možná u obyčejného čaje sáčkového, který už je značně průmyslově zpracovaný. I v jeho případě se ale vyvarujte vyrábění „magoráku“. Čím déle sáček čaje podrobujete luhování, tím více škodlivin do nápoje uvolňujete, nehledě na to, že aroma chuti bude trpké, hořké, nebo jednoduše nechutné.
Na přípravě čaje si dejte záležet, udělejte si na něj čas a rozhodně přípravu neberte jako samozřejmý a zautomatizovaný proces. Udělejte si z toho rituál – ať už jste sami, s partnerem nebo přáteli, vychutnávejte vůni a chuť.

Pamatujte na to, že různé čaje mají svá různá specifika – zejména teplotu vody při zalití a délku doby luhování. V případě některých bylinných čajů dokonce připravujeme odvar, jedině tak totiž dosáhnete kýžené účinnosti zpracovaných bylin. Naopak různé čaje, obzvláště ty zelené, vyžadují zalévat vodou nižší teploty, některé dokonce až při teplotě 40–60 °C. Pro tuto potřebu existují také speciální čajové teploměry, takže nemusíte nic odhadovat okem, nebo dokonce testovat prstem. Výhodou zeleného, bílého, červeného, ale i černého čaje, samozřejmě v podobě kvalitních čajových lístků je, že si můžete udělat několik nálevů, na rozdíl od bylinkových, u kterých většinou platí jednou a dost.

Tak máme za sebou malé, lehké čajové „patero přikázání“, abychom se v základních obrysech zorientovali a věděli, na co si dát pozor. S čajem je to totiž jako se vším – čemu věnujete svou upřenou pozornost, energii a zájem, to vám vzkvétá a bude vám ku prospěchu. Příště se podíváme na konkrétní čaje a nápoje. A věřte, že bude z čeho vybírat. Vždyť jenom v kulisách Poznání najdete malý čajový ráj, jak pro zdraví a prevenci, tak i pro potěšení vašich smyslů a pro radost vašich blízkých. Před vánočními svátky se to tu přímo hemží dárkovými baleními, krabicemi a dózami.

Categories: Novinky