Přemýšleli jste někdy, jak vaše každodenní rádoby malé bezvýznamné volby ovlivňují váš život? Abych byla konkrétní, víte jaký má na vaše tělo vliv stravování a co všechno ovlivňuje? Tak například takový vápník?  Kalcium neboli vápník je základním stavebním materiálem pro tvorbu kostí.

Je nepostradatelný při stavbě kostí a zubů, je součástí všech tělních tekutin, má na starosti regulaci nervosvalové vzrušivosti a nervosvalové kontrakce, dále hraje hlavní úlohu při aktivaci několika enzymů (enzymy jsou látky, které urychlují zpracování přijaté potravy a co nejlepší využití složek přijatých z potravy pro naše tělo), je důležitý při regulaci činnosti srdce, je důležitý v procesu srážení krve (vápník sehrává významnou roli, při léčbě hemofilie – nedostatečném srážení krve), reguluje funkce vnitřního ucha a v neposlední řadě se účastní chemických procesů uvnitř buněk. V potravě se vápník nachází v mléčných výrobcích, sardinkách s kostmi, tmavě zelené listové zelenině. Denní dávku vápníku obstarají 3-4 porce mléčných výrobků např. Půllitr acidofilního mléka, 1 přírodní jogurt, plátek tvrdého kvalitního sýru. Je prokázáno, že příjem vápníku ze stravy je účinnější než jeho podávání s pomocí suplementů (vitaminů). Lidé se stravou bohatou na vápník jsou schopni snížit svou hmotnost rychleji, než lidé s jídelníčkem chudým na kalcium.

POTRAVINY, KTERÉ URYCHLUJÍ ODBOURÁVÁNÍ VÁPNÍKU Z KOSTÍ!
  • KOFEIN – podporuje vyplavování vápníku z těla (ti kteří mají sedavý způsob zaměstnání a rádi si pracovní den ‚zpestří‘ několika kávičkami a cigaretkami, by se měli na zvýšený příjem vápníku soustředit a dbát na jeho pravidelný přísun)
  • ALKOHOL
  • KOUŘENÍ
  • NADMĚRNÉ SOLENÍ
  • NADBYTEK ŽIVOČIŠNÝCH BÍLKOVIN – poškozuje játra a zvyšuje vylučování vápníku
  • NADBYTEK TUKŮ – s vápníkem tvoří mýdlo a vylučuje se z těla ven
  • JEDNODUCHÉ CUKRY – zákusky, čokoláda, slazené nápoje, rafinované cukry

Mnoho mladých lidí nemá vůbec ponětí, které další prvky ovlivňují nejen naše celkové zdraví, ale i optimální růst a vývoj. Je jím samozřejmě růstový hormon, který se aktivuje během spánku, ale pro jeho účinnější fungování je potřeba doplnit některé potřebné složky.

  • VITAMIN B3 – vynikajícím zdrojem jsou houby, tuňák, hovězí játra, halibut, mořské řasy, zvěřina, kuřecí maso, losos, cereálie
  • VITAMIN D – je nepostradatelný pro proces vstřebávání vápníku. Za normálních okolností se vitamín D tvoří v kůži působením slunečního záření. Ovlivňuje a reguluje střevní transport vápníku a fosfátů, reguluje pohyb vápníku a svalovou kontrakci, podporuje znovu vstřebávání vápníku a fosfátů v ledvinách, podporuje tvorbu kostí. Do těla jej dostanete buď již zmíněným pobytem na sluníčku, nebo konzumací potravin živočišného původu: rybí olej, treska, platýz, sleď, sardinka, losos…menší množství je v libovém červeném mase, vaječném žloutku a mléčných výrobcích.
  • VITAMIN F – urychluje a usměrňuje biochemické reakce v organizmu. Mezi nejdůležitější přírodní zdroje vitamínu F patří rostlinné oleje, obilné klíčky, slunečnicová semínka, sojové boby, ořechy, mandle a avokádo.
  • VITAMIN H – nejvíce vitamínu h je obsaženo v melounech, pomerančích, ořechách, zelenině, houbách, játrech, mozečku a ledvinkách

Doufám, že vám toto krátké shrnutí pomůže při správném rozhodování, co do svého těla vpravit chci a co nikoli. Především je velmi důležité být informován a moci udělat to dokola omílané ‚informované rozhodnutí‘. Protože v momentě, kdy si budete chtít ‚zahřešit‘, taky budete vědět jak svému tělu pomoci se s tímto ‚hříškem‘ lépe a efektivně vyrovnat. Protože život není jen o askezi a racionálních rozhodnutích.

Categories: Zdraví a sport

Napsat komentář