Už je tady zase – to období roku, kdy vstáváte ještě ve tmě a za tmy se také vracíte domů. Nejde o nic příjemného. Cítíte se ospalí a počet hodin strávených venku se zkracuje na minimum. Už v pět hodin je jako v noci, nic nevidíte a nikdo nevidí vás. A v tom je právě ten hlavní kámen úrazu.

U dospělých, kteří se dokážou v okolí komunikací chovat zodpovědně, nejde o až takový problém. Horší je situace s dětmi. Tma je, když chodí do školy, a nejinak je tomu odpoledne, jakmile se vrací ze zájmových kroužků. Rodiče by se měli postarat, aby byli jejich potomci za každých okolností dobře vidět, protože malou postavu může řidič v šeru skutečně snadno přehlédnout. A to i na přechodu, ne všechny jsou dostatečně osvětlené.

Vybavte celou rodinu reflexními prvky

Nejlepší samozřejmě je, když můžete děti vodit či vozit sami, ovšem ne vždy je to možné. Pokud musí zvládnout cestu za tmy samostatně, vybavte je aspoň reflexními prvky. Vhodné jsou klasické reflexní pásky, případně klíčenky, přívěsky, tkaničky, nášivky. Možností je opravdu mnoho. Úplně nejspolehlivějším řešením však bude, když zvolíte celé oblečení reflexní – vesta vše vyřeší za vás a bude se líbit i dětem. Prodávají se reflexní vesty se zvířátky a veselými obrázky.

Dobrou volbou jsou i reflexní nepromokavé obaly na batoh, i ty totiž obsahují velkou reflexní plochu, takže s nimi dítě bude nepřehlédnutelné.

Budujte zodpovědnost už odmalička

Možná víte, že reflexní vesty nosí děti kolikrát už ve školce. Proto podpořte tuto snahu, vychovávejte je k zodpovědnému chování na silnicích a naučte je nosit vestičku i doma. V e-shopu Altima.cz najdete modely pro všechny věkové kategorie ozdobené roztomilými potisky. Díky tomu nehrozí, že by dítě vestu nechtělo nosit.

Reflexní výbava vás bude stát pár desítek, maximálně stovek korun. Její úloha je ale nevyčíslitelná.