Možná jste už nezažili dobu, kdy oboru kopírování vévodily černé uhlové papíry, které se vkládaly mezi jednotlivé listy bílého papíru při psaní na psacím stroji. Doba pokročila a tuto vymoženost odnesl čas. Dnes si už neumíme představit kancelář i domácnost bez laserové nebo inkoustové kopírky, která kopie vyrobí v řádu sekund. Doba však jde ještě dále a světlo světa spatřilo 3D tisk – v minulosti něco nevídaného, dnes již téměř běžná součást některých průmyslových oborů.

Historie 3D tisku

Když zabrousíme do 80. let minulého století, najdeme první stopy svědčící o rodícím se 3D tisku, kdy v roce 1986 si nechal patentovat svoji technologii stereolitografie Chuck Hull. V roce 1993 si Massachusettský technologický ústav patentoval technologii trojrozměrných tiskařských technik. Ta pracovala s práškovým materiálem a tekutým spojovačem. Na jejích základech vlastně započal vývoj 3D tiskáren, které známe dnes.

3D tisk

Nejvíce se 3D tisky využívají v oblasti vývoje prototypů. Pokud potřebujete něco 3D vytisknout, nemusíte si hned kvůli tomu pořizovat drahou vlastní 3D tiskárnu. Stačí zalistovat na internetu a vyhledat si nabídku specialistů. 3D tisk na zakázku vám zajistí také společnost 3Dees Industries, s níž se můžete zkontaktovat prostřednictvím jejich internetových stránek. Pro zhotovení 3D tisku na zakázku byste měli mít připravený konkrétní 3D model ve formátech .stl, .obj, .step, .iges nebo .3mf. Nemáte-li toto k dispozici, pak další možností je zaslání série obrázků předmětu, jenž je vyfocený z různých úhlů, s přiloženým měřítkem. Díky tomu pak může být 3D model získán pomocí 3D skenování nebo 3D modelování.

3D modelování jako základ pro kvalitní 3D tisk

Bez 3D modelu nelze 3D tisk kvalitně provést. Proto se 3D modelování stává velmi podstatnou, prakticky nejdůležitější částí celého procesu 3D tisku. Takto lze zaměřit 3D modelování na výrobu plastových součástek a prvků, přípravků do výroby nebo kompletace, krytů na elektroniku či design produktů.

3D skenování

Podstatnou součástí 3D tisku je také 3D skenování. Je možné ho provést na místě i v terénu, kdy je předmět pečlivě naskenován, následně potom upravený na 3D model pro potřeby tisku a nakonec vytištěný na 3D tiskárně. Není problém využít digitální 3D modely pro vizualizace, protože je nasnímána nejen geometrie modelů, ale také jejich barevná struktura. Díky 3D skenování lze digitálně uchovat cenné předměty – toto se často využívá například v archeologii.

3D tisk v budoucnosti

Ideální použití 3D tisku by bylo také ve zdravotnictví, kdy by se díky němu mohly tisknout jednotlivé orgány k transplantaci. Zatím se jedná o hudbu budoucnosti, ale pokrok jde stále dopředu a možná, že se časem dočkáme i tohoto. Zatím se vědcům podařilo 3D vytisknout umělou čelist a lidské ucho.

Categories: Finance Zprávy