Každý automobil musí mít svou povinnou výbavu. Máte vše, co potřebujete? Skutečně můžete mít čisté svědomí i v okamžiku, kdy vás zastaví silniční kontrola? Pamatujete si vůbec vše, co patří do povinné výbavy auta? Pojďme si osvěžit paměť.

Nepodceňujte svou povinnou výbavu

Povinná výbava čas od času prochází změnami. Poslední úprava je platná od 15.září 2009. A které předměty tedy patří do povinné výbavy? Musíte mít ve voze náhradní elektrické pojistky, náhradní žárovky, zvedák, klíče na matice kol, náhradní kolo, nebo speciální sadu na opravu pneumatiky, výstražný trojúhelník a lékárničku.
Některé změny je nutné dodržovat od září 2009, jiné vstoupí v platnost od 1. ledna 2011. Jsou mezi nimi i úpravy, které vedou ke zjednodušení. Nově např. nebudete muset mít rezervní pneumatiku. Postačí vám opravárenská sada pro provizorní zpravení pneumatiky.

Změnami, které ke zjednodušení nevedou, se týkají obsahu lékárničky pro automobily i motocykly. Budete v ní muset mít navíc termofólii sloužící k zabalení raněného, který díky této fólii neprochladne. Povinná bude také certifikovaná resuscitační maska. Lékárnička vás bude stát kolem 300 Kč.  Dále budete také muset mít reflexní vestu.

Nezapomínejte ani na povinné ručení v zahraničí. Jde o tzv. hraniční pojištění. Samozřejmě jsou země, ve kterých platí vaše povinné ručení, ale v některých státech si ho budete muset sjednat. Nemáte jistotu, zda vám bude platit v zemi, do které směřujete? Podívejte se do své Zelené karty. Je v ní uveden seznam značek států, ve kterých si s vaším povinným ručením vystačíte.
Od 1.7.2008 také musíte mít na některých úsecích označených „Zimní výbava“ zimní pneumatiky, a to v období od 1. listopadu do 30 dubna. Přitom nezáleží na stavu vozovky, ani na počasí. Nezapomínejte tuto povinnost dodržovat. V opačném případě vám hrozí pokuta několik tisíc korun a navíc i odebrání jednoho bodu.

Povinná výbava auta je nejen něco, co je dané zákonem, ale hlavně něčím, co se vám na silnici bude hodit. Proto svou povinnou výbavu mějte vždy v pořádku.

Categories: Auto - moto