Jízda na motocyklu přináší velice příjemné a lahodné pocity každému motorkáři. Někdo si užívá své bezstrastné jízdy krajinou, další vyznává především adrenalinové zážitky a někdo zkrátka jen miluje kusy odlétajícího bahna. Pro naplnění všech výše zmíněných snů a dalších předpokladů je však zapotřebí zvolit jeden velice zásadní doplněk jakéhokoliv stroje. Jsou to samozřejmě pneumatiky, které jsou téměř životně důležitým prvkem, jelikož v případě aplikování ojetých nebo špatně zvolených gum, může dojít k nepříjemné nehodě, která je na motocyklu velice nebezpečná.

Pneumatiky na motocykly rozdělujeme na několik kategorií, které povětšinou odpovídají samotnému jízdnímu stylu a užívání. Jde o modely silniční, turistické, závodní, enduro, ale také speciální gumy pro těžkopádné chopery nebo lehké skútry.  Každá z těchto pneumatik se pyšní určitým složením, které připívá k bezpečnému a pohodlnému provozování jezdění, k němuž jsou také primárně určeny. Sportovní pneumatiky budou samozřejmě obsahovat množství měkčí a lepivější směsi, která bude zajišťovat vynikající držení motocyklu ve velkých náklonech. Opakem toho budou například turistické gumy, které sice na bocích mají měkčí složení, avšak uprostřed disponují poměrně tvrdším jádrem, které zaručuje výměnu po tisících najetých kilometrech. Poměrně specifickou kategorií jsou ještě enduro pneumatiky, které jsou typické svými velkými špunty, jež Vám dostanou z každého nepříjemného a rozbahněného povrchu.

Pakliže víte, k jakému stylu jízdu budete pneumatiky využívat, je třeba se následně zaměřit na ideální rozměry. Zásadními parametry je výška a šířka. Každý model motocyklu totiž disponuje odlišným ráfkem, na který je vhodné umístit patřičný rozměr pneumatiky, jež je dán samotným výrobcem. Jedinou nepovinou a ve své podstatě i volnou kategorií, je výrobce tohoto produktu. Jeho volba závisí na Vašem osobním uvážení, na okolních referencích nebo vlastních zkušenostech. V žádném případě však nepodceňujte kvalitu těchto doplňků, které Vám v mnohých situacích mohou zachránit holý život.

Categories: Auto - moto

Napsat komentář