Oči jsou v 21. století zatíženy daleko více než v minulosti. Neustále koukají do různých zařízení, ať už jde o počítač nebo telefon. Můžete se snažit tomu vyhnout, ale pokud sedíte u počítače osm hodin v práci, asi nemáte moc na výběr. Tak se aspoň snažte oči podpořit.

Pokud trávíte velkou část dne koukáním do počítače, tedy na blízko, je pravděpodobné, že budete dříve trpět krátkozrakostí. Většinou se objevuje s přibývajícím věkem, nicméně oči nejsou stavěné na to, aby se dívaly pořád na blízko, takže budete-li to dělat, opotřebují se rychleji. Jak se tomu vyhnout?

Dívejte se do dálky, co nejvíce to jde

Mimo práci se snažte omezit sledování blízkých předmětů. Věnujte se raději sportovním aktivitám, projeďte se na kole, vydejte se na procházku. Tím se donutíte koukat do dálky. Mimochodem sledování televize také není zrovna vhodná aktivita. I když se díváte ze vzdálenosti několika metrů, pořád koukáte do obrazovky.

Dělejte si krátké přestávky

Během osmihodinové pracovní doby si dělejte přestávky aspoň každou hodinu. Přestávka by měla spočívat v tom, že se zvednete ze židle, projdete se a ulevíte očím. Jestliže nemáte možnost vstát a někam chodit, zahleďte se aspoň na pár minut třeba z okna.

Doplňte chybějící vitamíny

Jak je známo, na oči je dobrý vitamín A nacházející se třeba v mrkvi. Obecně podporuje vývoj kostí, buněk sliznic a krvetvorbu. Provitamín A můžete znát také pod názvem beta karoten. Ten se doporučuje obzvlášť pro unavené oči. A právě beta karoten v kombinaci s extraktem ze světlíku lékařského se nachází v doplňku stravy s názvem BETAVID se světlíkem lékařským. Na Slovensku se světlíku lékařskému říká „očianka“, což jasně napovídá, k čemu slouží. Při mnohých očních chorobách ho používali již středověcí bylinkáři.

Zvlhčujte oči

Jestli máte oči z dlouhého koukání do počítače příliš suché či červené, mohly by vám pomoci také oční kapky.

Můžete zkombinovat všechny výše uvedené rady, nebo si prostě vybrat to, co vám vyhovuje. Jen nenechávejte své oči trpět.

Categories: Zdraví a sport