Kvalitní střecha by měla nemovitost, na níž bude, přežít. Spousta lidí si myslí, že střecha je v podstatě velmi jednoduchá konstrukce, na níž se nachází střešní krytina. Na první pohled to tak možná vypadá, nicméně realita je opačná. Celý systém střechy musí být dokonale propracovaný, aby vše fungovalo tak, jak by mělo. Nesmírně důležité je jak řešení samotných krovů, tak následné položení střešní krytiny. Právě na její pořízení se zaměříme mnohem podrobněji. Vybírat budeme jednotlivé tašky s ohledem na odvětrávání střechy, jež bývá bohužel často opomíjeno. Z toho důvodu vznikající nepříjemné problémy v podobě plísní, udušení interiéru a podobně.

Důležitá vzduchová mezera

Nesmírně důležité je dodržení zachování takzvané ventilační mezery. Ta by se měla nacházet přímo pod samotným pláštěm střechy. Právě ona zajistí dokonalé odpaření vodních par a ochrání střešní krytinu před případnou degradací. Ta se objevuje buď v podobě ztráty barevného odstínu, anebo koroze. Může ale dojít k dalším potížím, jako jsou například:

– spodní rozpad,

– delaminace krytiny,

– vápenné nánosy na povrchu tašek,

– změna tvaru krytiny.

Jestliže je vzduchová mezera přítomná, střecha zkrátka dýchá a vy si můžete být jistí tím, že postupem času nedojde rychle k degradaci její funkčnosti a vzhledu.

Odkud se bere vlhkost

Zdroj vlhkosti se nachází logicky v interiéru konkrétního objektu. Tradičně proniká přímo přes zateplený strop anebo také šikminou v případě, že je vytápěné i podkroví. Parozábrana tady reguluje vstup vodních par jenom zčásti. Jinak bývá paroproustný i strop. Ke vzniku vlhkosti dochází tradičně při styku vytápěného prostoru a podkroví, které je studené. Velmi důležitou roli v odvádění vlhkosti hrají střešní krytina a odvětrávací prvky. Pokud máte dilema při výběru vhodné střešní krytiny a nevíte, jaké prvky volit, čtěte dál.

Jaké střešní krytiny jsou optimální?

Obecně se rozdělují pláště střechy z pohledu propustnosti přebytečné vlhkosti a odvětrávání na větroprodyšné paroproustné krytiny skládaného typu. Mezi ty se řadí:

– pálené,

– vláknocementové,

– betonové,

– keramické a jiné střešní tašky,

– břidlice,

– šindele ze dřeva.

Druhým typem jsou krytiny, jež jsou sice také skládané, ale vytvoří neprostupný plášť. Jedná se především o:

– velkoplošné i maloplošné plechové krytiny,

– bitumenové šindele,

– plastové krytiny,

– falcovaný typ plechů.

Jaké jsou tedy nejoblíbenější střešní krytiny?

Většina z nich samozřejmě pochází z prvně jmenované skupiny. Z hlediska odvětrávání střešní krytiny se rozhodně vyplatí zejména pálené a betonové tašky. Výhod mají hned několik.

Tradiční pálená taška

Sázkou na jistotu je pálená taška. Její využívání patří k lidstvu odnepaměti a vyznačuje se optimálními vlastnostmi. Na jednu stranu je lehká a na druhou pevná. Stejně tak bez problémů seženete jakékoli prvky podílející se na odvětrávání střechy. Pálené tašky se dnes vyrábí ve spoustě zajímavých tvarových i barevných variací.

Ekonomická betonová taška

Jestliže hodláte na střešní krytině ušetřit, vyberte si betonovou tašku. Ta není žádnou převratnou novinkou, jelikož ji používali v antice již Římané. Svou slávu znovuobnovila opět v novověku. Typická je velkým množstvím zajímavých tvarů a barev. Z pohledu odvětrávání lze vybírat také spousty prvků. Najdeme i hodně výrobců této krytiny. Známá je kupříkladu střešní krytina značky CREATON.

Větrací prvky nezbytností

Ať už vyberete materiálově jakoukoli krytinu, ptejte se po větracích prvcích. Mohou jimi být speciální hřebenáče anebo standardní odvětrávací tašky. U nepropustných krytin se volí nejrůznější komínky a jiné specifické prvky.

Categories: Bydlení