DRFG Davida Rusňáka se rozhodla pro zrod lékárenské sítě Na zdraví. Vhodným kandidátem pro zaštítění všech aktivit se stal Rudolf Matějka. Ten v DRFG Medical zúročil pestré zkušenosti, které nabyl během devadesátých let, kdy založil firmu produkující software pro lékárny Mediox. V roce 2013 firmu prodal německému koncernu Phoenix lékárenský velkoobchod, kde byl zainteresován až do roku 2013. „Po seznámení s Davidem Rusňákem jsem neváhal přestoupit do DRFG a začal budovat divizi s vlastní lékárenskou sítí. V Davidovi jsem našel partnera, který je pro mě ohromnou autoritou,“ říká Rudolf Matějka.

DRFG si stanovila jasný cíl. Do konce roku 2017 být trojkou na trhu lékáren. V současné době jich vlastní 15 po celé České republice. Konkrétně jde o tato města: Sokolov, Louny, Kamenice nad Lipou, Moravskou Třebovou, Městečko Trnávka, Brno, Uničov, Troubelice, Ostravu Porubu, Prahu, Litoměřice a Kladno. Postupně by DRFG ráda navýšila celkový počet lékáren na 25, což je velmi ambiciózní plán, avšak proveditelný. DRFG by ráda otevřela lékárny všude, kde vidí potenciál a možnosti pro realizaci. Najít vhodnou lékárnu a domluvit se na odkupu je velmi časově náročný proces podléhající především faktoru připravenosti prodávající strany.

Výhodou je samoobslužný prodej

DRFG se ve svých lékárnách zaměřuje na samoobslužný prodej, proto je důležitým kritériem při hledání vhodných prostor lokalita a také velká prodejní plocha. Není prioritou vyhledávat prostory vždy v obchodních domech. Velký potenciál DRFG nachází například v areálech nemocnic. Současným trendem je samoléčba. Lidé preferují u běžných nachlazeních samoléčbu, než aby šli s banálním problémem k lékaři. Pacienti si sami vyhledají informace, které potřebují a podle toho si i vybírají příslušná léčiva. Velká města jsou často přehlcena množstvím již existujících lékáren. Proto se DRFG zaměřuje zejména na menší města okolo 3 500 obyvatel, kde je riziko konkurence podstatně menší.

Hlavní konkurenční výhodou DRFG lékáren oproti těm běžným je ve skladování. Skladování léků je totiž náročné na finance a tak malé lékárny jsou často nuceny si léky dovážet několikrát týdně. „Tím se vyhýbají i následkům častých změn v cenách. Buď by kvůli zlevňování museli prodat naskladněné léky se ztrátou, nebo by museli mít velmi dobré vztahy s prodejcem, aby jim cenu kompenzoval. Často se proto pacienti setkávají s tím, že dopoledne přijdou s receptem a lékárník objedná léky na odpoledne,“ objasňuje Rudolf Matějka. Nemocného člověka ale odradí fakt, že by musel odpoledne znovu vstát z postele, aby si došel pro objednané léky.

O semináře je ohromný zájem

Z recenzí od klientů víme, že velký zájem roste po konzultačních hodinách. Běžné lékárny tyto služby neposkytují, lékárenská síť Na zdraví ale naslouchá přáním svých zákazníků a tyto aktivity podporuje. Často se zákazníci ptají na různé otázky okolo redukce hmotnosti. Tím, že je Česká republika evidována jako země s vysokou mírou obézní populace, DRFG začala s workshopy na toto téma a ve spolupráci s nutričními poradci a s MUDr. Martinem Matoulkem ze Všeobecné fakultní nemocnice se DRFG daří odpovídat na veškeré dotazy týkající se tohoto problému. DRFG se zabývá také poradenstvím na téma Léčba chronické bolesti, poruchy spánku, problémy s trávením atd.

„Jak je známo, jedna z divizí skupiny DRFG spravuje nemovitostní fond, ve kterém máme největší podíl aktiv. Nám se v uplynulém roce podařilo koupit do fondu polikliniku ve Vyškově, což s sebou přináší velmi zajímavé příležitosti, zejména v synergii s provozováním lékárny ve vlastní budově a následně kvalitní spolupráci s lékaři,“ potvrzuje Rudolf Matějka.