Rozhodli jste se věnovat pravidelně nějakému sportu a vybrali jste si běh? Říkáte si, že běhat umí každý? Zase tak úplně jednoduché to není. Aby bylo vaše běhání efektivní a neničili jste si zdraví, je nutné o běhání něco vědět.

Především to chce správnou obuv

Chcete se věnovat běhání? Ze všeho nejdříve si pořiďte kvalitní boty, které jsou přímo na běh určené.
Jaké si pořídit? Neřiďte se jen cenou. Na botách se nevyplatí šetřit. Jde o vaše zdraví. Vyberte si pro svou koupi prodejnu, ve které vám dokáží správně poradit.
Při výběru bot musíte vzít v potaz především svojí hmotnost, techniku běhu, ale i terén, ve kterém se chcete této aktivitě věnovat. Někdo běhá v přírodě, jiným vyhovuje běžecký ovál. Záleží to jen na vás.
Dbejte na to, aby boty na běh byly co nejvíce odpružené. Většinou je najdete pod označením „cushion“. Neměla by jim chybět ani voděodolnost a protiskluzová úprava podrážek. Vhodné jsou také goretexové běžecké boty. Ty se hodí především do deště a zimy.

Běhejte správně

Začínáte-li s běháním, nepouštějte se zpočátku do příliš dlouhých tras. Je třeba začít pozvolna a k výkonům se dopracovat postupně. Jak přidávat zátěž při běhu? Obecně se radí, že by se měla zvyšovat cca o 10 procent týdně, přičemž běhat byste měli alespoň tři dny v týdnu.
A jakým stylem běhat? Aby vaše technika byla správná, je nutné mít vzpřímený postoj a rovné držení hlavy. Uvolněte svaly ramen a mějte přirozeně dlouhý krok. Postupně se váš běžecký styl vyhraní. Sami poznáte, co je pro vás nejoptimálnější.
Nezapomínejte si dát před každým během alespoň desetiminutový mírný klus, který vás rozehřeje a protáhne.
Začínáte-li s během, volte spíše nezpevněné rovinaté cesty. Zpevněné povrchy a kopce přidávejte až časem. Celkově se soustřeďte na to, abyste se zezačátku nepřetěžovali. První měsíce běhejte pomalu. Rychlejší běhy mohou přijít až po prvním měsíci. Vhodné je také prokládat běháním odpočinkovými týdny, aby se vaše tělo zregenerovalo.
A co si obecně říci k technice? Snažte se minimalizovat čas, po který se vaše noha dotýká země. Rozhodně se také zaměřte na to, abyste co nejméně při běhu poskakovali. Měli byste běžet hladce a elegantně. Poskoky neprospívají vašim kloubům. Mnozí běžci také protahují zbytečně své kroky. To však má brzdivý efekt. Snažte se své kroky zkracovat.
Baví vás běh a věnujete se této aktivitě často? Vhodná je však i kompenzace jinými aktivitami. Jakou zvolíte, je už jen na vás. Zkuste třeba strečink, ale také můžete běh prokládat plaváním, jízdou na kole atd.

Běhání je příjemná aktivita, ale i té byste se měli nejdříve naučit. Neriskujte zbytečné své zdraví.

Categories: Zdraví a sport

Napsat komentář