Chcete si koupit auto? Tak to také budete muset zařídit mnoho věcí. Dejte si pozor na to, abyste splnili opravdu všechny zákonné podmínky.

Majitel auta musí nahlásit změnu vlastníka

Ihned po autu jsou asi nejdůležitější doklady. Majitel musí samozřejmě nahlásit změnu vlastníka. Změnu nahlašuje na registru vozidel v místě svého trvalého bydliště. Tato změna bude vyznačena ve velkém technickém průkazu, ale také v elektronické části registru vozidel. V kolonce „Ohlášeno-převedeno“ musí být uvedeno vaše jméno společně s adresou bydliště.

Vy toho musíte udělat daleko více

Doklady si převezmete od dřívějšího majitele. Auto, které nemá povinné ručení, zároveň musíte pojistit. Dále musíte přistavit auto na jakoukoliv stanici technické kontroly k evidenční kontrole. Technik STK vám na základě evidenční kontroly vystaví protokol. Ten informuje především vás, že se jedná skutečně o auto, které je uvedeno v technickém průkazu (auto nemá jiný motor, kola a další úpravy, které nejsou uvedeny v dokladech).

V obci s rozšířenou působností, ke které spadá vaše obec, musíte provést registraci vozidla. K registraci potřebujete také zelenou kartu, kterou jste obdrželi od pojišťovny. Je jedno, jestli jste pojistili auto vy, nebo jestli bylo auto pojištěno už dříve. Dále si připravte velký technický průkaz, malý technický průkaz, doklad totožnosti a doklad o uhrazení poplatku za registraci – 800 Kč (platba se provádí na pokladně úřadu). Jestli je auto zaregistrováno v jiném kraji, tak musíte donést i registrační značky automobilu. Ty vám budou vydány nové. Někdy budete muset uhradit také Ekologický poplatek, jehož výše se řídí podle dané Euro normy.

Emisní normy Zahájení platnosti Poplatek ve výši
Bez katalyzátoru 10 000 Kč
Euro 1 1993 5 000 Kč
Euro 2 1996 3 000 Kč
Euro 3 2000 Bez poplatku
Euro 4 2005/2006 Bez poplatku
Euro 5 2009 Bez poplatku
Categories: Auto - moto

Napsat komentář