Bez dopravního značení bychom se obešli jen těžko. Není důležité jen pro motoristy, vždyť značky udávají pravidla také cyklistům a chodcům. Možná vás už někdy napadlo, kdo vlastně značky umisťuje, kde se kupují a zda byste si čistě teoreticky svou dopravní značku mohli pořídit i vy? Prozradíme si o tomto tématu více.

O umístění dopravních značek rozhodují krajské úřady a pověřené obce. Na ty se také musíte obrátit, pokud se vám značení na některých místech zdá nepochopitelné, nebo když někde značka chybí. Komunikace II. a III. třídy má na starost odbor dopravy v obci, o I. třídu se stará odbor dopravy krajského úřadu. Dálnice a rychlostní komunikace a jejich značení jsou pod správou ministerstva dopravy.

Občas potřebují dopravní značky i různé firmy

Dopravní značení ovšem občas kupují i nejrůznější firmy. Týká se to zejména stavebních společností, které provádí práce na silnici. Je totiž jejich povinností místo označit a dát tak najevo, že se na vozovce něco děje. Někdy si značky pořizují i ti, kteří potřebují vymezit pravidla platící na území areálu jejich firmy, nebo třeba obce. Čas od času se po republice objeví kuriózní značka – například upozornění na kachny přecházející silnici.

Sehnat jde téměř jakékoliv značení, jistě by vám ho některé firmy vyrobily i na míru. Není to ale žádná levná legrace, pro zábavu si dopravní značení opravdu nikdo nekupuje. Ostatně pro dočasné použití je cenově přínosnější pronájem dopravní značky.

Pronájem, prodej i instalaci značení zajistí odborníci

Pronajmout se dá jak vodorovné, tak svislé značení a odborníci vám jej zajistí s veškerým servisem. Dokonce mohou na vaše přání značky i nainstalovat. Tyto služby poskytuje například firma Topznak, která se zabývá nejen značkami, ale i dopravními zrcadly, sloupky a zpomalovacími prahy. Strojně i ručně provádí vodorovné dopravní značení a navrhují rovněž projekty dopravně inženýrského opatření (DIO).

Napsat komentář