Už samotné sezení na míči léčí. Při sezení na statické podložce se vaše páteř deformuje. Vaše tělo se totiž neustále hýbe. Když se podložka nehýbe s tělem, tak dochází k deformaci páteře. Při sezení na balóně se balón hýbe s vaší páteří. Sezení na balóně proto patří k velice zdravému sezení. Balón ale musí být dostatečně nafouknutý. Při sezení na balóně musí vaše nohy svírat více jak pravý úhel, protože musíte být opřeni alespoň o 2/3 plochy vašich chodidel.

Cviky na balóně

Na balóně můžete dělat mnoho cviků. Cviky se dělí na cviky v sedě, na břichu, na zádech nebo na žíněnce.

Cviky v sedě

Při cvičení v sedě je důležité správné držení těla. Trup musí být rovný, nohy z široka rozkročené, ruce jsou spuštěny volně na míči, krk je v protáhlé poloze, hlava směřuje rovně a brata je mírně zasunutá. Při volném sezení se na míči volně pohupujte. Toto je výchozí poloha, ze které můžete dělat následující cviky. Nohy opřete na balón a držte balanc. Nohy si na balón můžete opřít jen patami, nebo si balón můžete strčit mezi nohy. Dále můžete vyzkoušet polohu lyžaře, což znamená přemisťování nohou doleva a doprava. V sedě můžete také dělat různé protahovací cviky.

Cviky na břichu

Lehněte si na balón na břicho a postupně zvedejte některé končetiny. V dalším cviku se pohybujte ze strany na stranu. A ve třetím cviku se můžete na balónu vozit po břiše a skončit na balóně klečet.

Cviky na zádech

Cviky na zádech slouží k protáhnutí zádového svalstva. Na balóně si záda protahujte vždy jen mírně. Na balóně můžete například provádět most. Dále můžete na balóně ležet, střídavě zvedat ruky a sledovat jejich pohyb.

Cviky na žíněnce

Nejvíce cviků je asi na žíněnce. Při nich různě zvedáte nohy a držíte na balónu balanc. Při cvičení ve skupině je velice zajímavý cvik, kdy si nohama předáváte jeden balón z jedné strany na druhou.

Categories: Zdraví a sport