Spam je velice populárním a v době internetu i velice frekventovaným výrazem, který je však strůjcem především nepříjemných zpráv. Jde totiž o nevyžádané reklamní sdělení, které je zprostředkováno mnoha odlišnými způsoby. Nejčastěji to bývá prostřednictvím emailové zprávy, ale spam můžete objevit i v diskuzních fórech nebo komentářích různých výrobků či článků. Samotný výraz je vnímán negativním způsobem, proto zmíněné označení nepříjemná zpráva v úvodu. Jen velice malé procento lidí chce dobrovolně dostávat kvantum nezajímavých informací, které se netýkají daného tématu a jsou obtěžující.

I když by si každý mohl myslet, že spam vznikl právě s příchodem novodobých technologií a internetu, je na omylu. Již v dobách telegramu bylo několik společností, které prostřednictvím těchto komunikačních kanálů rozesílaly nevyžádaná sdělení. V Českých končinách tento rozmach přišel opravdu až se samotným internetem. V případě vzniku tohoto procesu lze zmínit dvě výrazná jména, kterými jsou tvujdum.cz a Aleš Slabý, kteří byli hlavními aktéry těchto činností. Za nevyžádané reklamní sdělení lze do určité míry označovat i nepříjemné vhazování prodejních letáků do poštovních schránek.

Proti elektronickým procesům se lze dnes již do značné míry bránit. Tou nejzákladnější ochranou by měl být zákon o ochraně osobních údajů, který však může v praxi určitým způsobem selhávat. Existuje proto několik efektivnějších řešení, která nastolují praktická řešení omezující rozesílání spamu. Jde o speciální zařízení nebo aplikace, které se starají o filtraci emailových zpráv a řadí nevyžádanou poštu do tzv. black listů. Aplikovány jsou samozřejmě i prostředky, které určitým způsobem zabraňují naprogramovaným robotům přidávat spam do diskusních fór a podobných veřejných prostředí.

Categories: Tech

Napsat komentář