Skandinávské země jsou charakteristické svojí krásnou přírodou, historickými památkami, vysokým životním standardem, ale také vysokými cenami. Jednou z finančně dostupných cest, kdy si zároveň užijete výhled na chladivé Baltské moře je cesta trajektem.

Ať už cestujete sami nebo s autem, nemusíte se bát, že by trajekt v zimě zamrzl v moři. Nestává se, že by nějaká vodní cesta v Evropě zamrzla. Ovšem v případě extrémně nepříznivého počasí mohou být některé spoje zrušeny.

Nepříznivé počasí a silnější vítr také může ovlivnit váš prožitek. Trajektové lodě jsou sice vybaveny stabilizátory, a na klidném moři pohyb lodě registruje málokdo, ale citlivějším osobám doporučujeme s sebou přibalit léky proti kinetóze.

A kolik cesta trajektem zhruba stojí? Plánování předem se vyplatí. Ceny lodní přepravy jsou u většiny spojů pohyblivé podobně jako u letenek. Platí tedy pravidlo – čím dříve, tím levněji. Termínů v hlavní letní sezóně je sice víc, ale díky frekventovanější turistice jsou o to víc žádané. Některé trajektové společnosti dokonce nabízejí výhodné tarifní balíčky zahrnující auto včetně přepravovaných osob. Vyhněte se také rezervaci na poslední chvíli. Trajekty mají omezenou kapacitu a zejména ty víkendové už můžou být zaplněné. Na některých nočních trajektech je povinná rezervace kajut a ty nejlevnější jsou brzy vyprodané.

Cena trajektů za auto pro dvě osoby do Norsko a Švédska začíná cca od 70 eur. Nejznámějšími cestami jsou Hirtshals – Kristiansand a Rostock – Trelleborg. Silně doporučujeme včasnou rezervaci, jelikož cena o víkendech v letních měsících bude několikanásobně vyšší.

Při plánování taky nezapomeňte být v přístavu hodinu až dvě před odplutím lodi, proto je dobré na cestě počítat se zdržením. Pokud trajekt nestihnete, lodní lístek totiž propadá. Po nalodění vozidla musíte trajekt opustit. Do vozidla není během plavby přístup, a proto je třeba již předem myslet na to, jaké věci budete na lodi potřebovat. Pokud se jedná o delší plavbu, je dobré si předem připravit pro pobyt na lodi příruční zavazadlo.

Cesta trajektem rozhodně není nejlevnější, ale nejedná o nic, co by vás finančně zruinovalo. Pokud si chcete užít cestování samotné, trajekt vám nabídne krásný výhled na severskou přírodu a fjordy.

Categories: Travel

Napsat komentář